Els talibans capturen 20 de les 34 capitals de província afganes

L'avanç del grup islamista està provocant l'èxode de fins a 400.000 residents. El Canadà ja ha anunciat que acollirà 20.000 refugiats

Un combatent talibà a la ciutat de Ghazni, Afganistan
Un combatent talibà a la ciutat de Ghazni, Afganistan / Reuters | Stinger

Les forces talibanes han pres la meitat de l'Afganistan en qüestió de dies. De les 34 capitals de província que conformen el país, 20 ja es troben sota el control insurgent.

Sharan, capital de la província sud-oriental de Paktika, va ser lliurada pacíficament i sense "disparar una bala", segons ha explicat el diputat Khalid Asad. Els funcionaris del govern i les forces de seguretat van evacuar la ciutat després d'aconseguir un acord amb els talibans per mediació de líders tribals de la zona.

La caiguda de Sharan es produeix en el context de l'imparable avanç talibà, que després de l'inici el maig passat de la fase final de la retirada de les tropes estatunidenques i de l'OTAN de l'Afganistan han incrementat la seua ofensiva al país.

En els últims tres mesos i mig, els insurgents han pres el control de 140 centres de districte, 20 capitals de província i gairebé 10 encreuaments fronterers, la major conquesta territorial en dues dècades de guerra.

Mentrestant, les forces de seguretat mantenen combats amb els talibans en 5 de les 34 províncies afganeses, en les quals almenys 172 insurgents han mort i altres 107 han resultat ferits, segons l'últim informe emés pel Ministeri de Defensa afganés.

Per al president, Ashraf Ghani, la "màxima prioritat" en aquests moments és remobilitzar les forces de seguretat per a poder fer front al ràpid avanç dels talibans. Ghani ha declarat que "s'estan prenent les mesures necessàries per a aquest propòsit", després que moltes de les tropes afganeses es rendiren o fugiren de les capitals de província caigudes sota el control dels talibans.

HRW urgeix a la protecció internacional dels afganesos en major risc

L'ONG Human Rights Watch (HRW) ha urgit aquest dissabte a l'evacuació i protecció internacional dels civils de l'Afganistan en risc per l'avanç dels talibans. L'entitat insta els governs estrangers a prioritzar "el lliurament de visats i ajudar a garantir un pas segur per als civils als quals els talibans poden atacar". En concret s'ha referit a activistes, periodistes i persones que han treballat amb governs d'altres països, així com als membres de minories ètniques.

Així mateix, la directora associada per a Àsia d'Human Rights Watch, Patricia Gossman, ha demanat la suspensió "immediata" de totes les deportacions i retorns forçosos a l'Afganistan. També demanen que les institucions incrementen el suport a les operacions d'evacuació, reubicació i reassentament d'emergència per als afganesos, i reunir-se urgentment per a adoptar protocols coordinats per a l'acolliment a tercers països de persones particularment en risc.

El Canadà acollirà 20.000 refugiats afgans

El Canadà ha anunciat aquest divendres que està disposat a acceptar 20.000 refugiats afganesos que estan intentant abandonar el país, o que ja ho han fet, davant l'ofensiva generalitzada dels talibans.

Els refugiats inclourien periodistes, activistes de drets humans, funcionaris del govern de Ghani i integrants de minories religioses. Setmanes abans ja s'havia compromés a admetre al país diversos milers d'intèrprets afganesos i altres treballadors locals, juntament amb les seues famílies, que van ser empleats per les autoritats canadenques.

Als Estats Units, el president Joe Biden està treballant amb Qatar per a arribar a un acord que done refugi fins a uns 8.000 afganesos que van treballar amb el país nord-americà. Aquest acord encara "no és definitiu", segons han explicat fonts del Pentàgon, que ha anunciat aquest dijous que, dins dels 3.000 efectius militars que es dirigeixen a Kabul, 1.000 tenen com a principal objectiu ajudar en el processament de sol·licitants de visats especials per a migrants.

Espanya no es pronuncia sobre acollir refugiats

El govern espanyol ha anunciat aquest divendres que repatriarà els ciutadans espanyols que es troben a l'Afganistan. Es tracta del personal de l'ambaixada i sis espanyols, tots ells a Kabul, excepte un funcionari internacional protegit per la seua organització.

Encara que el Ministeri d'Afers Estrangers no ha indicat si Espanya acollirà refugiats afgans, sí que ha assenyalat que s'està treballant per a coordinar el trasllat dels ciutadans afganesos que han col·laborat amb les missions militars i projectes de cooperació d'Espanya a l'Afganistan. "No es deixarà ningú arrere", ha declarat el ministre José Manuel Albares.

Mentrestant, des de l'ONU, el secretari general Antonio Guterres ha lamentat profundament la situació, en la que els talibans "estan imposant restriccions severes als drets humans a les àrees sota el seu control, especialment dirigides a les dones i els periodistes."

Cal recordar que, sota el govern dels talibans entre 1996 i 2001, les dones no podien treballar, les xiquetes no podien assistir a l'escola i les dones havien de cobrir-se la cara i estar acompanyades per un parent masculí si volien eixir de casa.

També et pot interessar

stats