Creix la llista de països que demanen als seus ciutadans eixir amb urgència d'Ucraïna

Estats Units, Regne Unit, Japó, Països Baixos i Corea del Sud s’han sumat a aquesta petició urgent

Carros de combat russos fent exercicis a les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna
Carros de combat russos fan exercicis a les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna / Reuters

Els mandataris del Estats Units, el Regne Unit, el Japó, els Països Baixos i Corea del Sud han demanat amb urgència als seus ciutadans a Ucraïna que isquen del país al més prompte possible, mentre hi haja encara mitjans comercials disponibles per a fer-ho, segons ha avançat la BBC.

Si bé Rússia ha negat repetidament qualsevol pla per a envair Ucraïna, el fet d’haver concentrat més de 100.000 soldats prop de la frontera ha disparat les alarmes dels líders de l'OTAN. El secretari general, Jens Stoltenberg, ha assegurat que el bloc està "unit i preparat per a qualsevol escenari".

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha advertit als seus ciutadans que no enviarà tropes per a rescatar els que queden atrapats dins de les fronteres ucraïneses en cas d'una acció russa. El secretari d'Estat del país, Antony Blinken, ha assegurat que noves forces russes han arribat a la frontera i ha recordat que una invasió “podria començar en qualsevol moment, incloent el transcurs dels Jocs Olímpics d’hivern”, que precisament s’estan celebrant ara i acaben el 20 de febrer.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, per la seua part, ha expressat en una reunió virtual amb altres mandataris mundials el “temor per la seguretat d'Europa en les circumstàncies actuals". En termes pareguts s’ha manifestat el govern de Letònia, que ha titlat de “greu amenaça per a la seguretat” els passos de Rússia. En la reunió han participat també el president dels Estats Units Joe Biden, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; i el president del Consell Europeu, Charles Michel; a més dels líders del Regne Unit, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Polònia i Romania.

Ucraïna també ha alçat la veu i ha acusat el govern de Vladímir Putin de bloquejar-li l'accés a la mar. Recentment, el Kremlin ha començat exercicis militars massius amb la veïna Bielorússia, argumentant que vol fer complir les "línies roges" que ells mateixos han posat per a assegurar-se que el seu antic veí soviètic no s'unisca a l'OTAN.

Les tensions actuals tenen lloc huit anys després d'annexionar-se Rússia la península de Crimea, al sud d'Ucraïna. Des de llavors, l'exèrcit d'Ucraïna s'ha vist embolicat en una guerra a les àrees de l'est prop de les fronteres de Rússia.

També et pot interessar

stats