Putin: “L’ingrés d'Ucraïna pot portar a una guerra entre Rússia i l'OTAN”

El president rus ha recordat a l’OTAN que no té obligació d’acceptar cap país 

El president de Rússia, Vladimir Putin, durant la roda de premsa conjunta en el Kremlin amb el primer ministre d'Hongria, Víktor Orbán
El president de Rússia, Vladímir Putin, durant la roda de premsa conjunta en el Kremlin amb el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán / Yuri Kochetkov

El president rus, Vladímir Putin, ha advertit aquest dimecres que l'ingrés d'Ucraïna en l'Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) pot portar a una guerra entre Rússia i l'Aliança Atlàntica pel control de la península de Crimea.

"Imaginem que Ucraïna, com a país de l'OTAN, inicia aquesta operació militar (pel control de Crimea). Què fem? Combatem amb l'OTAN? Potser algú ha pensat en això? Sembla que no", ha dit Putin durant una roda de premsa conjunta al Kremlin amb el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán.

Putin, que va ordenar l'annexió de la península ucraïnesa en 2014, ha recordat que en la doctrina militar d'Ucraïna figura "recuperar Crimea, inclús per la via militar". "No és una cosa que diguen en públic, és que està escrit en els seus documents", ha recalcat.

Per tant, el president rus ha fet una crida a plantejar-se la possibilitat que Kíev llance una operació militar contra Crimea i el Donbass una vegada l'OTAN desplegue al seu territori armament ofensiu modern, com ja ha fet a Polònia i Romania. A més, ha recordat que el Kremlin considera tancat el cas de Crimea, territori banyat per la mar Negra que Moscou considera territori sobirà seu.

L’OTAN no té obligació d’acceptar ningú

Putin també ha recordat que la política de portes obertes de l'OTAN no està escrita enlloc. En l'article 10 del Tractat de l'Atlàntic Nord de creació de l'OTAN està escrit que l'Aliança pot acceptar en el seu si altres països europeus amb el beneplàcit de tots els membres, “però no està obligat”, ha afirmat. “Tant els EUA com l'OTAN poden dir, fins a Ucraïna i tot, que volem garantir la vostra seguretat, la valorem. Respectem la vostra aspiració, però no podem acceptar-vos, ja que nosaltres tenim altres obligacions internacionals", ha precisat.

El president rus afirma que cal trobar la manera de garantir la seguretat i els interessos de tots els participants en aquest procés, des d'Ucraïna fins als països europeus i Rússia. Però considera que això només és possible per mitjà d'”una anàlisi seriosa i sospesada de les propostes incloses en els nostres documents”.

Així, ha acusat els Estats Units de no tindre cap mena de preocupació sobre la seguretat d’Ucraïna, sinó d'utilitzar-la com a instrument per a contindre el desenvolupament de Rússia. "Arrossegar-nos a un conflicte armat i imposar-nos amb ajuda dels seus aliats a Europa les sancions més dures. O arrossegar Ucraïna a l'OTAN, emplaçar allí armament ofensiu i encoratjar els ultranacionalistes a arreglar l'assumpte del Donbass i Crimea per la via militar, de manera que també ens espentarien a un conflicte armat", ha dit.

Putin ha subratllat que, per tal d’evitar un desenvolupament negatiu dels fets –cosa que assegura que el seu país vol fer–, cal tindre en compte realment els interessos de tots els països, inclosa Rússia, i trobar una variant per a la solució d'aquest problema.

El president rus ha tornat a acusar els líders occidentals incomplir la promesa de no ampliar l'OTAN "ni una polzada" cap a l'est d'Europa. A més, ha destacat que els Estats Units i l'OTAN han ignorat de moment les principals preocupacions russes en matèria de seguretat, especialment en relació amb l'expansió de l'Aliança cap a l'est. "Estem analitzant detingudament la resposta per escrit dels Estats Units i l'OTAN, però ara ja està clar que les principals preocupacions russes han sigut ignorades", ha afegit.

També et pot interessar

stats