Brussel·les entregarà les primeres ajudes dels fons de recuperació a l'agost

Estava previst que els fons arribaren per primavera i la Comissió Europea va parlar inicialment de juliol, però finalment s'han retardat

Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea / Reuters

Les primeres ajudes del fons europeu de recuperació arribaran als membres de la UE en el mes d'agost. Així ho ha anunciat aquest dilluns el comissari europeu de Pressupostos, Johannes Hahn. Inicialment estava previst que els fons europeus de recuperació arribaren per primavera i la Comissió Europea va parlar de juliol més tard, però finalment serà al mes d'agost.

El fons de recuperació europeu entregarà als països membres 750.000 milions d'euros (360.000 milions es dedicaran a préstecs i 390.000 milions a transferències) en funció de l'impacte de la pandèmia. A Espanya li corresponen 140.000 milions, que suposen més de l'11% del seu PIB. Espanya va presentar l'abril passat un pla per a rebre aquests fons amb 102 reformes i 110 inversions, és el primer pas per a rebre 25.000 milions compromesos per a enguany i fins a un total de 140.000 milions fins al 2026. 

L'executiu comunitari durà a terme demà dimarts la seua primera emissió sindicada de bons per a captar el finançament del fons Next Generation, en total uns 800.000 milions d'euros fins a 2026 i, d'aquests, uns 80.000 milions enguany. Després d'aquesta primera transacció, la Comissió realitzarà una segona operació sindicada al juny i una tercera al juliol.

La Comissió Europea aprovarà previsiblement aquesta setmana els primers plans de recuperació. De fet, la seua presidenta, Ursula von der Leyen, visitarà Espanya i Portugal aquest dimecres per a comunicar el resultat de la seua avaluació; després viatjarà a Grècia, Dinamarca i Luxemburg amb el mateix objectiu.

Una vegada rebut el beneplàcit de Brussel·les, els estats tenen altres quatre setmanes per a aprovar el pla per majoria qualificada. Si totes dues institucions avalen les reformes i inversions previstes, l'últim pas abans de poder rebre els fons és la signatura d'un acord de finançament entre la Comissió i el govern en qüestió.

També et pot interessar

stats