Els fons de recuperació europeus arribaran a la primavera i es distribuiran en funció de projectes

Sánchez aclareix que el repartiment “no seguirà els criteris clàssics”.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la Conferència de Presidents al monestir de Sant Millán de Yuso, a San Millán de la Cogolla
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la Conferència de Presidents al monestir de Sant Millán de Yuso, a San Millán de la Cogolla / Abel Alonso (Efe)

Els primers fons de recuperació de la Unió Europea per a mitigar els efectes de la pandèmia arribaran “a partir de la primavera de 2021” i es distribuiran en funció dels “projectes alineats” amb els eixos de l’ens europeu sobre els quals faran propostes les comunitats autònomes. Així ho ha transmés el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, als presidents autonòmics, amb els quals s’ha reunit aquest divendres a San Millán de la Cogolla, a La Rioja, en la primera conferència de presidents presencial després de l’estat d’alarma.

Segons ha manifestat el cap de l’executiu, les ajudes econòmiques procedents d’Europa s’ajustaran a la “facilitat de recuperació i resiliència” dels territoris. Així mateix, Sánchez ha explicat que els fons es canalitzaran a través de “projectes que puguen ser tractius i proposen les comunitats autònomes, els departaments ministerials i la societat civil”.

Quant a aquest criteri de distribució, Sánchez ha especificat que “el repartiment no seguirà els criteris clàssics”, ja que es tracta d’un fons “diferent, nou”. En aquest sentit, les iniciatives que proposen els diferents organismes hauran d’estar “alineats” amb els eixos de transformació acordats pel Consell Europeu, que són la digitalització, la transició ecològica, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial.

Tot i que el govern espanyol desconeix amb precisió quan arribaran les transferències, Sánchez creu que el prefinançament del 10% dels fons podria aplegar a les arques públiques espanyoles la pròxima primavera. Encara que el calendari de pagaments “s’especificarà en el acord que s’adopte després del debat amb l’estat membre”, segons ha detallat.

Així mateix, el cap del govern central apunta que “els terminis dependran de l’assoliment de les fites i els objectius específics, mesurables, assolibles i amb terminis determinats”, ha afegit. Encara que els plans de reformes i inversions, que hauran d'abastar el període de 2021-2023, es podran presentar fins al 30 d'abril de 2021, i es podran començar a enviar des del 15 d'octubre de 2020.

Col·laboració de totes autonomies

El president del govern ha remarcat la necessitat de col·laboració entre totes les comunitats i les entitats que proposen projectes: “És fonamental, com veuen, la cogovernança i la visió de conjunt. Hem d'aprofitar l'oportunitat, hem de fer les coses bé i hem de fer-les junts. Som interdependents també en la recuperació com ho som en el combat contra la pandèmia”, ha reivindicat, després de destacar que les Comunitats “participaran activament” en els fons, “reforçant la cogovernança”.

Aquesta era, precisament, una de les reivindicacions que plantejava el cap del Consell, Ximo Puig, a l’entrada a la conferència de presidents aquest matí.

La col·laboració anirà més enllà de les autonomies o els ministeris, Pedro Sánchez ha demanat la implicació de les entitats locals, les quals hauran de tindre “sobretot, les grans ciutats, una participació activa tant en la proposta com en el desenvolupament dels projectes”.

També et pot interessar