Les claus del fons de recuperació de la Unió Europea

El nou pressupost europeu representa un 2% menys que l'actual i redueix les ajudes a l'agricultura i a la cohesió.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel, després de l'acord aconseguit a Brussel·les
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel, després de l'acord aconseguit a Brussel·les / Efe.

Els presidents de govern de la Unió Europea han arribat aquesta matinada a un acord per a traure l'economia europea de la crisi en què l'ha sumida el coronavirus. D'una banda, els Vint-i-set han donat llum verda al fons de recuperació dotat amb 750.000 d'euros i d'una altra, s'ha aprovat el pressupost per al període 2021-2027, que tindrà 1,074 bilions d'euros.

Distribució del fons

El fons de recuperació europeu puja a 750.000 milions d'euros (360.000 milions es dedicaran a préstecs i 390.000 milions a transferències), que s'atorgaran en funció de l'impacte de la pandèmia i a Espanya li corresponen 140.000 milions, que suposen més de l'11% del seu PIB.

Deute públic

Per a finançar el fons, la Comissió Europea emetrà deute en els mercats amb el suport del pressupost comunitari, per la qual cosa s'elevarà temporalment l'anomenat sostre de recursos propis dels comptes europeus. La UE començarà a retornar el deute amb què es finançarà el fons ja en el període 2021-2027, encara que no es fixa una data exacta per a fer-ho, i acabarà com a molt tard el 2058.

Quan es repartiran els fons?

Els fons es repartiran en dues tandes: el 70% es desemborsarà el 2021 i el 2022 d'acord amb els criteris de repartiment fixats per la Comissió Europea i el 30% restant s'abonarà el 2023 amb noves dades sobre la caiguda acumulada del PIB en el període 2020 i 2021. El pla hauria de començar a funcionar l'any que ve, però abans és necessari que l'Eurocambra done el seu vistiplau i que diversos parlaments estatals ratifiquen la legislació que permetrà emetre deute comú, cosa que ocorrerà les pròximes setmanes o mesos.

Diners a canvi de què?

Els plans estatals d'inversions i reformes seran avaluats i revisats per la Comissió Europea per al desemborsament dels fons. Els governs del Vint-i-set han pactat un "fre d'emergència", encara que sense detallar com funcionarà.

Nou pressupost plurianual

Els comptes de la Unió Europea per als pròxims set anys representen un 2% menys que el marc financer per al 2014-2020, encara que si es té en compte l'aportació addicional del fons de recuperació, els diners europeus disponibles augmenten un 64%.

Es redueixen els fons de la PAC i de cohesió

Un 62% del pressupost es destinarà a ajudes a l'agricultura i a la cohesió entre regions, les partides més importants per a Espanya. Encara que les dues partides han caigut (la PAC es redueix un 13,3% i cohesió un 11,5%), el govern espanyol destaca que s'ha aconseguit que la dotació final, amb els 750.000 milions addicionals, que inclou el fons europeu de desenvolupament rural i el fons de garantia agrícola augmente en quasi 2.000 milions d'euros per als pròxims set anys.

També et pot interessar

stats