Espanya presenta el pla de recuperació a Europa: el camí per a rebre 140.000 milions en cinc anys

El document inclou 102 reformes i 110 inversions que possibilitaran rebre 25.000 milions abans de final de 2021

Pedro Sánchez durant la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
Pedro Sánchez durant la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència / À Punt NTC

Espanya ha presentat aquest divendres el pla de recuperació a la Comissió Europea, segons han confirmat les institucions europees i el mateix govern espanyol. El document, amb 102 reformes i 110 inversions, és el primer pas per a rebre 25.000 milions compromesos per a enguany i fins a un total de 140.000 milions fins al 2026. 

La presidenta de la CE Ursula von der Leyen ha confirmat a través de les xarxes socials la recepció del pla, una piulada a la qual ha respost el president espanyol Pedro Sánchez.

 Quins son els passos?

-S’inicia ara un termini de dos mesos d’examen del pla a la Comissió Europea. Si la CE dona el vistiplau, els estats membres tindran l'última paraula.

-Una vegada aprovat, Espanya rebrà un avançament  de 9.000 milions d'euros, que seria el primer tram i arribaria com a molt prompte al juliol, sempre que tots els estats membres hagen ratificat en els seus parlaments nacionals la normativa que permet a Brussel·les emetre el deute amb què finançarà aquest pla d'inversions de 800.000 milions (750.000 milions a preus de 2018).

-Després d’aquest avançament, qualsevol desembossament d'ajudes està condicionat al compliment d'una sèrie de compromisos que el govern espanyol haurà pactat amb la Comissió Europea. En aquest sentit, l'executiu espanyol confia poder rebre un primer desembossament de 16.000 milions d'euros perquè considera que ja ha complit gran part dels objectius acordats.

-Els pagaments a Espanya a càrrec del fons europeu  al llarg d'enguany es completarien amb 2.000 milions més procedents de la partida REACT-EU, el desembossament de la qual segueix una altra via i no depén del pla de recuperació, ja que són ajudes destinades a les comunitats autònomes per a reforçar els sistemes sanitaris i educatius.

Com es desglossa el pla?

De manera general, el document espanyol preveu destinar un 39% dels fons a la transició ecològica, un 29% a la transformació digital, un 10,5% a l'educació i la formació i un 7% a l'R+D+I.

La intenció del govern espanyol és concentrar el desplegament de les inversions en els primers tres anys del fons i canalitzar amb elles 70.000 milions d'euros entre enguany i 2023 per a impulsar la recuperació. Entre els principals sectors objectiu estan la mobilitat sostenible, la renovació d'edificis públics i habitatges o la modernització de l'administració pública.

 

 

També et pot interessar

stats