Biden i Xi rebaixen tensions, però reiteren les diferències sobre Taiwan

Després de tres hores de reunió han acordat millorar les comunicacions i continuar les converses, però sense especificar data

El president de la Xina, Xi Jinping, i el dels Estats Units, Joe Biden, durant la seua primera trobada cara a cara com a presidents
El president de la Xina, Xi Jinping, i el dels Estats Units, Joe Biden, durant la primera trobada cara a cara com a presidents / Kevin Lamarque (Reuters)

Els presidents dels Estats Units, Joe Biden, i de la Xina, Xi Jinping, han escenificat aquest dilluns un acostament destinat a evitar que la rivalitat desemboque en un conflicte obert, encara que tots dos s’han mantingut ferms en les línies roges, especialment sobre Taiwan.

Biden i Xi s’han reunit durant més de tres hores en un hotel de l'illa indonèsia de Bali, un dia abans que òbriga les portes la cimera del G20. Ha sigut la primera trobada cara a cara dels dos líders des que l'estatunidenc arribara a la Casa Blanca el gener de 2021.

Ambdós governs han donat detalls de la trobada en sengles comunicats que coincideixen en molts punts, però difereixen en molts altres, com ara Taiwan o la guerra d’Ucraïna.

Taiwan és la "línia roja" de la Xina

Segons el comunicat del Ministeri Xinés d’Exteriors, Xi ha avisat Biden que Taiwan “és la primera línia roja que no s'ha de creuar” i ha assegurat que espera que Estats Units faça “honor a la seua promesa” de no donar suport a una eventual independència de l’illa, ja que el gegant asiàtic en reclama la sobirania. 

Per la seua banda, la Casa Blanca ha dit que Biden ha informat XI que la seua política sobre Taiwan no ha variat i que continua oposant-se a qualsevol “canvi unilateral” de l’statu quo. El president nord-americà ha reiterat així el seu suport al principi d’”una sola Xina”, reconeixent el govern de Pequín i allunant-se de les aspiracions independentistes de Taiwan. Malgrat això, Biden ha traslladat a Xi les objeccions sobre les accions “coercitives i cada vegada més agressives” de Pequín vers l’illa, que posen en perill la “pau i estabilitat” a tota la regió. 

Diferents opinions sobre la guerra d’Ucraïna

D’altra banda, la versió estatunidenca de la trobada afirma que XI i Biden coincideixen a rebutjar l’ús d’armes nuclears en la guerra d’Ucraïna, una afirmació important a causa de les amenaces de Rússia en aquest sentit. Però el comunicat xinés no fa menció a aquest punt i es limita a dir que ambdós líders han intercanviat parers sobre el conflicte al qual s’ha referit amb la paraula “crisi”.

Al respecte, Xi ha reiterat que la Xina està “molt preocupada” per la situació actual i està del costat de la pau, per la qual cosa ha reiterat el seu desig que tornen a establir-se negociacions entre Ucraïna i Rússia, a més de “diàlegs profunds”.

Comerç

Així mateix, el comunicat xinés posa major èmfasi en les relacions comercials que l'estatunidenc. Concretament, segons el comunicat xinés, Xi ha avisat Biden que iniciar una guerra comercial, tecnològica, buscar el desacoblament econòmic o retallar les cadenes de subministraments "no serveixen als interessos de ningú".

La Casa Blanca només ha al·ludit a les "pràctiques" de la Xina que van contra l'economia de mercat i no ha fet esment als aranzels que l'expresident Donald Trump (president entre 2017 i 2021) va imposar a les importacions xineses i que Biden ha mantingut. Tampoc ha abordat les noves restriccions que els Estats Units han posat a la venda de microxips xinesos.

El que sí que inclou la Casa Blanca en el seu comunicat són les preocupacions que Biden ha traslladat a Xi sobre la situació dels drets humans a la Xina i, en particular, per les accions de Pequín a la regió occidental de Xinjiang, a Hong Kong i al Tibet.

Respecte a Corea del Nord, el mandatari estatunidenc ha comunicat a Xi les preocupacions sobre el comportament del règim de Kim Jong-un, que ha augmentat el llançament de míssils i podria estar preparant-se per a realitzar la primera prova nuclear des de 2017. "Li he deixat molt clar al president Xi que crec que tenen l'obligació de deixar-li clar a Corea del Nord que no han de fer proves nuclears", ha revelat Biden en una roda de premsa posterior a la trobada i en la que ha apuntat a la possibilitat que Washington augmente la presència militar a la regió si això es produeix.

Encaixada de mans per a reparar desavinences

Més enllà del contingut, la reunió ha estat plena de símbols, especialment l’encaixada de mans entre Xi i Biden somrients posant davant les càmeres. Preguntat pel to de la trobada, Biden ha dit que tots dos han sigut "molt francs" l'un amb l'altre.

Ambdós líders han acordat millorar les comunicacions i que el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, viatjarà a la Xina per a continuar les converses, encara que la Casa Blanca no ha especificat data.

També et pot interessar

stats