La UE sanciona la Xina per primera vegada en 30 anys i Pequín pren represàlies

La Unió Europea inclou en la llista de restriccions quatre funcionaris i una entitat xinesa per "greus violacions de drets humans" contra la minoria uigur,

L'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, aquest dilluns després de la reunió de Ministres d'Afers exteriors de la UE a Brussel·les, Bèlgica / ARIS OIKONOMOU
L'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, aquest dilluns després de la reunió de ministres d'Afers Exteriors de la UE a Brussel·les, Bèlgica / Aris Oikonomou

La Unió Europea ha inclòs aquest dilluns en la seua llista de restriccions quatre funcionaris i una entitat xinesos per "greus violacions de drets humans" contra la minoria uigur, en les primeres sancions a Pequín des de la massacre de la plaça de Tiananmen en 1989. Aquest pas de la UE ha sigut seguit per represàlies de Pequín contra deu europeus, la meitat d'ells eurodiputats, i quatre entitats. Després, de manera coordinada, els Estats Units, el Regne Unit i el Canadà s'han sumat a les sancions contra la Xina, en una espècie de ping-pong diplomàtic d'incert futur.

La decisió d'imposar mesures restrictives contra quatre alts funcionaris i una entitat xinesa l'han presa els ministres d'Afers Estrangers dels Vint-i-set reunits per l'alt representant per a aquesta política a la UE, Josep Borrell, degut, entre altres coses, a les "detencions arbitràries a gran escala" de uigurs a Xinjiang.

Entre els quatre sancionats hi ha el director de l'Oficina de Seguretat Pública de Xinjiang des de gener de 2021 i vicepresident del Govern Popular de la regió autònoma Uigur de Xinjiang, Mingguo Chen, com a "responsable de greus violacions dels drets humans", en particular "les detencions arbitràries a gran escala i del tracte degradant infligit als uigurs i persones d'altres minories ètniques musulmanes".

També hi ha qui va ser fora secretari del comité d'Assumptes Polítics i Jurídics de Xinjiang, Zhu Hailun, a qui es considera "arquitecte" del programa de vigilància, detenció i adoctrinament dels uigurs; així com el seu successor, Wang Mingshan.

Completa la llista el secretari del Partit del Cos de Producció i Construcció de Xinjiang (XPCC), una organització econòmica i paramilitar estatal, Wang Junzheng, i el Cos de Producció i Construcció de Xinjiang, encarregat d'aplicar totes les polítiques sobre seguretat, inclosa la gestió dels centres de detenció.

Mesures contra ciutadans de la Xina, Rússia, Corea del Nord, Líbia, Sudan del Sud i Eritrea

Aquestes sancions, que comporten congelació de béns i actius d'aquestes persones o entitats a la UE, així com la prohibició d'entrar en territori comunitari, s'engloben dins d'un paquet més ampli de mesures restrictives adoptades contra onze persones i quatre entitats considerades responsables de greus violacions i abusos dels drets humans a la Xina, Rússia, Corea del Nord, Líbia, Sudan del Sud i Eritrea.

Així, en la llista també s'ha inclòs dos russos per delictes, inclosa la "tortura", contra persones LGBTI a Txetxènia, dos caps de milícies líbies buscats per massacres, dos ministres nord-coreans i un funcionari de Sudan del Sud, així com a quatre entitats, inclosa una d'Eritrea, per "execucions extrajudicials".

D'aquesta manera, els Vint-i-set amplien a 19 el seu règim de sancions per violacions dels drets humans, similar a la Llei Magnitsky dels Estats Units, que la UE va aplicar per primera vegada a principis d'aquest mes contra quatre funcionaris russos implicats en la condemna a l'opositor Alexei Navalni.

Represàlies xineses

Com a represàlia, quasi de manera simultània, Pequín ha respost de manera recíproca adoptant sancions contra deu europeus, cinc d'ells diputats de l'Eurocambra i quatre entitats. Els afectats no podran viatjar a la Xina continental ni als territoris autònoms de Macau i Hong Kong. Les entitats no podran desenvolupar negocis ni activitats en territori xinés.

La Xina ha advertit que la decisió de Brussel·les "soscava seriosament les relacions" bilaterals, i ha assegurat que està fonamentada en "mentides", i ha avisat que "si la UE no corregeix el seu error, hi haurà més mesures".

Entre els sancionats per Pequín hi ha els eurodiputats alemanys Reinhard Bütikofer i Michael Gahler, el francés Raphaël Glucksmann, el búlgar Ilhan Kiutxuk, l'eslovaca Miriam Lexmann, el polític neerlandés Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, el belga Samuel Cogolati i la lituana Dovile Sakaliene, així com l'investigador alemany Adrian Zenz i el suec Björn Jerden. Tots ells molt crítics amb la Xina.

Les entitats en la llista negra xinesa són la Fundació per a l'Aliança de les Democràcies, el "think tank" alemany Merics, el Comité Polític i de Seguretat del Consell de la Unió Europea i el subcomité de Drets Humans del Parlament Europeu.

Borrell ha considerat "inacceptable" i "lamentable" la represàlia de la Xina i l'ha acusat de fer "els ulls grossos" davant les preocupacions "legítimes" sobre el respecte dels drets humans.

També et pot interessar

stats