Trump agreuja la tensió comercial amb la Xina en pujar els aranzels al 25%

La mesura ha entrat en vigor aquest divendres i afecta importacions valorades en 200.000 milions de dolars.

El president dels Estats Units, Donald Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha agreujat la guerra comercial amb la Xina en augmentar al 25% els aranzels a importacions xineses valorades en 200.000 milions de dolars. Trump, a més, ha amenaçat d’estendre la pujada del gravamen a la resta de productes que els EUA compren al gegant asiàtic. 

La mesura ha entrat en vigor a les 00:01 hores d'aquest divendres -hora local a la costa est dels EUA- i afecta a més de 5.000 productes xinesos que Trump havia anunciat cinc dies abans i que la Xina no va aconseguir impedir durant una negociació a contrarellotge aquest  dijous a Washington. 

Fins ara, eixos productes estaven sotmesos a una càrrega del 10%, i el canvi implica que ara quasi la meitat de les importacions xineses estaran subjectes als aranzels del 25%, una disposició que ja afectava des de l’any passat altres 50.000 milions de dolars en béns del gegant asiàtic. 

La Xina ha lamentat “profundament” la decisió dels EUA i ha anunciat que haurà d’adoptar “les contramesures necessàries”, encara que, a través d’un comunicat del seu Ministeri de Comerç, s'ha mostrat disposada a continuar negociant amb Washington. 

L’encarregat de comerç exterior dels EUA, Robert Lighthizer, té previst reunir-se de nou aquest divendres amb el cap negociador de la Xina, el vice-primer ministre Liu He. 

També et pot interessar

stats