La Xina reprén les maniobres militars al voltant de Taiwan davant de la nova visita de polítics estatunidencs

Cinc congressistes, tant republicans com demòcrates, mantindran durant dos dies reunions amb líders taiwanesos sobre seguretat regional i comerç

Un home segueix per una pantalla a Pequín les operacions militars xineses prop de Taiwan
Un home segueix per una pantalla a Pequín les operacions militars xineses prop de Taiwan / Thomas Peter (Reuters)

L'Exèrcit xinés ha assegurat aquest dilluns que tornarà a fer maniobres militars en l'espai aeri i marítim que envolta Taiwan en resposta a la visita de cinc congressistes estatunidencs a l'illa, que té lloc dotze dies després de la realitzada per la presidenta del legislatiu, Nancy Pelosi. El coronel Shi Yi, portaveu del Comando del Teatre d'Operacions de l'Est, ha afirmat que l'Exèrcit Popular d'Alliberament (Exèrcit xinés) prendrà les mesures necessàries per a "defendre a resolució la sobirania nacional". Els exercicis consten d'una patrulla conjunta de preparació per al combat de serveis múltiples i un simulacre de combat real a la mar i l'espai aeri al voltant de l'illa de Taiwan, la sobirania de la qual reclama Pequín.

El passat 11 d'agost, després de finalitzar les maniobres fetes en resposta a la visita de Pelosi, el portaveu castrense va anunciar que l'exèrcit organitzaria “patrulles regulars de combat” en les aigües al voltant de Taiwan. El portaveu del Ministeri de Defensa de la Xina, Wu Qian, ha remarcat aquest dilluns que la visita dels polítics nord-americans és una “violació flagrant” del principi d'“una sola Xina”.

A més, Wu ha assenyalat que l'EPL continua “entrenant tropes per a la guerra” amb l'objectiu d'"esclafar qualsevol forma d'esquema separatista i ingerència estrangera per a una independència de Taiwan".

La comitiva estatunidenca, que té previst visitar altres zones de l'Indopacífic a més de Taiwan, està formada per senadors i congressistes tant republicans com demòcrates que, en la seua estada de dos dies, mantindran reunions amb líders taiwanesos sobre seguretat regional i comerç.

Malgrat que en els últims anys la Xina ha efectuat altres simulacres a l'estret de Taiwan, els relacionats amb la crisi actual que va començar amb la visita de Pelosi "cobreixen una àrea més gran, involucren més elements militars i s'espera que siguen altament efectius", van informar experts xinesos en matèria de defensa citats per mitjans locals.

Taiwan va descriure la presència militar xinesa en les esmentades àrees com un "bloqueig", i la presidenta illenca, Tsai Ing-wen, va qualificar la "deliberadament elevada amenaça militar" de la Xina d'"irresponsable".

També et pot interessar

stats