Corea del Sud i els EUA disparen míssils en resposta al llançament nord-coreà

El portaavions dels Estats Units retornarà a la mar del Japó després del llançament nord-coreà d'un míssil

El caça F-15K de Corea del Sud va disparar dues bombes en una illa de la Mar Groga, en resposta al llançament d'un míssil de Corea del Nord
El caça F-15K de Corea del Sud dispara dues bombes en una illa de la mar Groga, en resposta al llançament d'un míssil de Corea del Nord / Ministeri de Defensa de Corea del Sud (Efe)

Els exèrcits de Corea del Sud i els EUA han disparat quatre míssils terra-terra en un assaig conjunt que pretén servir de resposta al llançament que va fer el dia d'abans Corea del Nord d'un míssil balístic de rang intermedi.

Cadascun dels aliats ha disparat dos míssils cap a la mar del Japó (anomenada mar de l'Est a les dues Corees) que han colpejat els objectius designats, segons ha detallat l'Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà en un breu comunicat.

Dins de l'escalada de les tensions, l'exèrcit sud-coreà ha anunciat que el portaavions estatunidenc USS Ronald Reagan retornarà a aigües de la mar de l'Est, on ja va realitzar maniobres la setmana passada, en resposta al míssil balístic llançat per Corea del Nord aquest dimarts.

En aquesta zona, el Ronald Reagan i el seu grup d'atac, compost pel creuer llançamíssils USS Chancellorsville i el destructor USS Barry, van dur a terme exercicis durant quatre dies amb la marina sud-coreana i japonesa fins al divendres passat.

L'Estat Major Conjunt sud-coreà ha dit que l'acció "mostra la determinació de l'aliança entre la República de Corea (nom oficial de Corea del Sud) i els EUA a l'hora de respondre amb determinació a amenaces i provocacions de Corea del Nord".

El dimarts Pyongyang va disparar el que sembla ser un míssil balístic de rang intermedi (IRBM) Hwasong-12 que va sobrevolar el Japó per primera vegada des de 2017 i que ha suposat el projectil nord-coreà que més distància ha recorregut mai en haver volat entorn de 4.500 quilòmetres.

La dissuasió ampliada

La dissuasió ampliada és un compromís adquirit el maig passat per Washington amb Seül i consisteix a desplegar actius estratègics del Pentàgon en la península coreana de "manera coordinada i quan siga necessari" en funció de les accions de Pyongyang.

Molts experts creuen que el fet que el projectil nord-coreà sobrevolara el Japó per primera vegada en un lustre pot apuntar a una intensificació, en quantitat i envergadura, de les proves d'armes nord-coreanes, tal com ja va succeir precisament el 2017, quan el règim va realitzar el que de moment és el seu últim test nuclear fins hui.

De fet, els satèl·lits han revelat que Corea del Nord fa mesos que està preparada per a una nova detonació, i els analistes creuen que el llançament del dimarts pot anticipar un nou assaig atòmic.

També et pot interessar

stats