Alerta al Regne Unit per una variant descendent de la delta que podria ser més contagiosa

La pandèmia continua disparada en el país amb més de 40.000 casos diaris i els sanitaris demanen al govern de Boris Johnson que recupere algunes restriccions per a evitar una crisi a l'hivern

Ciclistes en el Greenwich Park de Londres, al Regne Unit
Ciclistes al Greenwich Park de Londres, al Regne Unit / Henry Nicholls (Reuters)

El govern britànic estudia "molt de prop" l'aparició d'una "descendent" de la variant delta del coronavirus que podria ser entre un 10 i 15% més transmissible que aquesta última, segons ha confirmat aquest mateix dimarts. La també coneguda com “variant índia” és ja el doble de contagiosa que l'original SARS-CoV-2, virus causant de la pandèmia de Covid-19. 

L'equip d'experts de l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit que segueix l'evolució de la nova variant ha advertit en declaracions al diari Financial Times que la variant ha començat a expandir-se pel país i podria estar darrere de quasi el 10% dels casos de Covid-19 diagnosticats. La prevalença, agreguen, ha començat a augmentar a gran velocitat, però no tan de pressa com ho va fer la primera delta després de passar de l'Índia al Regne Unit a la primeria de 2021.

Aquest "nou llinatge" del SARS-CoV-2, que han anomenat AY.4.2, és "descendent" de la variant delta (B.1.167.2) i "té dues mutacions característiques" en la proteïna S, Y145H i A222V, que podrien oferir al virus avantatges per a sobreviure, assenyala en la publicació Science Media Centre Francois Balloux, un dels dos experts citats pel Financial Times.

En cas de confirmar-se les proves preliminars, l'AY.4.2 podria convertir-se en la variant del coronavirus més infecciosa des que va començar la pandèmia, indica Balloux, que també és director de l'Institut de Genètica de l’Escola Universitària de Londres. "Però hem de ser previnguts en aquests moments. El Regne Unit és l'únic país on s’ha propagat d'aquesta manera i no descartaria que el creixement es dega a una circumstància demogràfica fortuïta".

L'expert, no obstant això, veu "probable" que l'Organització Mundial de la Salut la classifique com una "variant sota investigació", i per tant és partidari d'assignar-li una lletra de l'alfabet grec, com s'ha fet amb la resta de variants conegudes fins ara. En qualsevol cas, llança un missatge de calma i demana que no "córrega el pànic" perquè, encara que podria ser "lleugerament més transmissible", les conseqüències no seran "tan desastroses" com les que el Regne Unit ha experimentat prèviament.

Un portaveu oficial del primer ministre Boris Johnson ha subratllat aquest dimarts que les autoritats segueixen "molt de prop" l'evolució d'aquesta mutació. El govern britànic assegura que no dubtarà a prendre "les mesures necessàries". 

Més de 40.000 contagis cada dia

La pandèmia de Covid-19 continua molt present al Regne Unit, amb xifres molt més altes que les d'altres països d'Europa occidental. La corba de contagis està disparada des de juliol, coincidint amb la retirada de les restriccions sanitàries, i no sembla doblegar-se. En les últimes cinc jornades la mitjana de positius diaris detectats supera els 40.000, i la incidència acumulada està per damunt de 800, més del triple del que a Espanya es considera risc extrem. La xifra de víctimes mortals aquest dimarts, 223, és la més alta des del març passat.

Amb l'avanç de la pandèmia i el temor que la situació epidemiològica empitjore més a l'hivern, la Confederació de la Sanitat Pública anglesa (que representa les organitzacions del servei de salut) ha demanat al govern de Boris Johnon que reimplante algunes de les restriccions, com ara l'ús obligatori de mascareta en el transport públic i espais tancats.

El govern de Boris Johnson ja ha posat en marxa un programa de reforç de les vacunes per a majors de 50 anys i els grups més vulnerables. Preocupen, tot i això, els joves entre 12 i 15 anys, que són el col·lectiu que més contagis registra en l'actualitat, ja que molts estan sense immunitzar. Algunes dades de l'Oficina Nacional d'Estadística britànica (ONS) revelen que només està vacunat un de cada deu adolescents en edat d'anar a l'institut, siga per reticència o per la lentitud de la campanya d'immunització en centres educatius.

També et pot interessar

stats