El Regne Unit preveu un escenari amb una variant més letal que mate un terç de la població contagiada

Un informe del Grup Assessor Científic per a Emergències veu "poc probable" l'erradicació del SARS-CoV-2 i alerta sobre una nova mutació encara desconeguda que podria tindre una taxa de mortalitat del 35%, similar al coronavirus MERS

Una edició multitudinària del festival GALA, celebrat aquest diumenge a Londres
Una edició multitudinària del festival GALA, celebrat aquest diumenge a Londres / Henry Nicholls (Reuters)

La variant delta del coronavirus, que ha posat en alerta les autoritats sanitàries per tindre una capacitat de contagi dues vegades superior a l'original, podria no ser la més perillosa que ens deixe la pandèmia. És l'advertència que llança el Grup Assessor Científic per a Emergències del Regne Unit (SAGE) en un informe arreplegat pel diari Daily Star que assenyala que una nova variant podria arribar al país i resultar més letal que totes les conegudes fins ara, ja que mataria un terç de la població que s'hi infectara. 

El document del SAGE, l'entitat que assessora sobre la pandèmia al govern britànic, arreplega els quatre escenaris possibles i "realistes" a curt termini del coronavirus. El primer és el més pessimista i assenyala que la futura soca podria arribar a ser tan letal com el coronavirus causant de la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS) i acabar amb la vida d'una de cada tres persones contagiades. En concret, s'estima que la taxa de mortalitat per a aquesta variant, que encara no té nom, s'acostaria al 35%. El grup d'experts considera una "possibilitat realista" que l'evolució de la pandèmia arribe a aquest escenari. 

L'estudi preveu també tres possibilitats més amb diferenst graus de probabilitat. Hi ha un segon escenari, també "realista", protagonitzat per una variant que aconseguiria evadir les actuals vacunes, que obligaria a immunitzar els grups d'edat més vulnerables regularment amb antígens actualitzats. En el tercer escenari, poc probable, l'ús incorrecte dels fàrmacs antivirals als hospitals pot generar una variant més resistent al virus. El quart, improbable en el curt termini però més "realista" en el llarg, parla d'un SARS-CoV-2 atenuat i menys virulent entre la població.

L'erradicació del SARS-CoV-2, "poc probable"

L'informe del grup d'experts britànics ha revifat algunes veus rellevants de l'espectre polític del Regne Unit, que tornen a insistir que la pandèmia de Covid-19 encara està lluny d'acabar, fonamentalment per la capacitat per a mutar que té el virus i la impossibilitat que tota la població mundial puga vacunar-se de manera immediata. "Les recomanacions i comentaris fets pel SAGE ens porten a la simple realitat: que encara no hem derrotat aquest virus", afirmava la política britànica Philippa Whitford en declaracions que recull el diari Daily Mail

Els mateixos experts del SAGE es pronuncien de forma contundent sobre el final de la pandèmia, i pronostiquen que difícilment arribarà: "Com l'erradicació del SARS-CoV-2 serà poc probable, tenim gran confiança a afirmar que sempre hi haurà variants. El nombre en dependrà de les mesures de control" assenyala l'estudi. 

Aquesta informació arriba en un moment en què l'impacte de la variant delta continua creixent en tot el planeta. Així ho va advertir fins i tot l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que en l'últim balanç va detallar que els contagis s'han duplicat en cinc de les sis regions geogràfiques del món en l'últim més, impulsades per aquesta soca. 

Davallada d'infeccions tot i l'alçament de les restriccions

Al Regne Unit, el sisé país del món en contagis per Covid-19 i cinqué en víctimes mortals, la corba epidèmica s'ha capgirat en l'última quinzena i anota una dràstica davallada contra tot pronòstic. D'una mitjana de vora 50.000 al dia fa dues setmanes, s'ha passat a poc més de 26.000 en l'última jornada. La comunitat científica i el govern de Boris Johnson miren amb cautela el descens, que arriba en un moment paradoxal perquè ha coincidit amb l'alçament de pràcticament totes les restriccions sanitàries en aquell país el passat 19 de juliol. 

L'executiu britànic ha optat per jugar-ho tot a la carta de la vacunació per a controlar l'avanç de la pandèmia. El Regne Unit és, de fet, un dels països més avançats del planeta en aquest procediment: segons les últimes xifres oficials, el 88,6% de la població adulta ja té almenys una dosi, mentre que el 72,5% n'ha rebut la pauta completa. I a partir de setembre planeja començar a subministrar una dosi de reforç a la població major de 50 anys, segons informa aquest dilluns el periòdic The Daily Telegraph. Davant el temor que la protecció que proporcionen les vacunes puga començar a disminuir, les autoritats volen oferir un reforç a vora 32 milions de britànics i confien a vacunar amb una tercera dosi unes 2,5 milions de persones per setmana. 

També et pot interessar

stats