Els restauradors demanen allargar l’ampliació de les terrasses de València almenys fins a finals d’any

El sector veu prematura la retirada de les terrasses perquè creu que quedaran restriccions més enllà del 12 d'octubre i no podran mantindre l'activitat habitual

Una dona camina en front d'una terrassa al centre de València
Una dona passa per davant d'una terrassa al centre de València, en una imatge de l'hivern passat

Els restauradors se senten molestos amb l’Ajuntament de València, després que la regidora d’Espai Públic, Lucía Beamund, va anunciar en el plenari que, a partir del 12 d’octubre, se suspenia l’ampliació extraordinària de les terrasses autoritzada amb motiu de la pandèmia i les restriccions per a evitar contagis. Manuel Espinar, president de Conhostur, la federació d’hoteleria de la ciutat de València, assegura que els propietaris de bars i restaurants se senten “una moneda de canvi amb el veïnat” i creu que el consistori no ha mostrat empatía amb el sector. Per a ells, el més convenient seria allargar aquesta mesura extraordinària fins a finals d'any.

El sector esperava que les 670 terrasses que estaven autoritzades a ampliar l’espai que ocupaven, amb motiu de la pandèmia i perquè es poguera mantindre la distància de seguretat, s’allargara tot el 2021. “Sabíem que la mesura era provisional, però confiàvem que pogueren estar així fins que s’alçaren al 100% les restriccions, que això probablement no passarà el 12 d’octubre”, argumentava Manuel Espinar en una entrevista en Les notícies del matí

El president de Conhostur ha lamentat que la retirada de les terrasses fins al seu espai habitual entre en vigor a partir del 12 d’octubre, perquè es desconeix si aleshores quedarà en vigor alguna restricció. Les mesures actualment vigents a la Comunitat Valenciana estaran vigents fins al 9 d’octubre, la Generalitat no ha revelat si després d’aquesta data en quedarà alguna o, fins i tot, si si n’introduirà alguna de nova. 

“No hi haurà cap distància de seguretat? L’aforament serà complet dins i fora dels locals?”, es preguntava Espinar en la ràdio d’À Punt. D’altra banda, el representant de Conhostur ha recordat que els restauradors venen “de 18 mesos duríssims, amb un forat financer difícil de digerir”, per la qual cosa considera que qualsevol mesura que puga limitar l’activitat dels seus negocis, com pot ser recuperar l’espai habitual de les terrasses, pot fer encara més difícil la recuperació del sector de la restauració. 

Una altra de les raons que ha apuntat Espinar per a demanar que es deixe per a més avant el fet que les terrasses tornen a tindre l'espai que tenien és el canvi d’hàbits dels consumidors. Opina que els bars i restaurants “des de fa 18 mesos tenen moltes restriccions i cal un període de readaptació perquè el client s’atrevisca a entrar dins dels locals a consumidor de nou”. Amb aquest entrebanc, la distància de seguretat de metre i mig fins ara recomanada i la reticència que presenten alguns clients a estar dins de bars i restaurants, el representant dels hotelers creu que la mesura anunciada per l’Ajuntament de València repercutirà en una reducció d’ingressos. 

Espinar, que s’ha mostrat partidari que hi haja diàleg entre el veïnat i en l’Ajuntament per a evitar molèsties en la via pública, creu que el consistori en lloc de reduir les terrasses autoritzades de manera extraordinària, hauria de perseguir els negocis que incompleixen les normes, amb l’horari o l’espai, per exemple. Segons ha destacat, a la ciutat hi ha 6.000 hotelers i no és generalitzat l’incompliment de les normes.

També et pot interessar

stats