S'amplien aforaments i horaris en la restauració i es permet el ball en l'oci nocturn

Se suprimeixen les restriccions en espectacles culturals, el comerç i les seus festeres

S’alleugereixen les mesures a partir del 28 de setembre
S’alleugereixen les mesures a partir del 28 de setembre

La Generalitat ha aprovat aquest dilluns l'últim paquet de restriccions en el camí cap a la nova normalitat. Entre les novetats d'aquesta flexibilització de les mesures sanitàries destaquen un augment dels aforaments i horaris permesos en l'hoteleria i l'oci nocturn, la tornada del ball amb limitacions i la possibilitat de consumir de nou en barra, sempre que s'estiga assegut. 

El president, Ximo Puig, ha detallat durant el debat de política general, que marca l'inici del curs parlamentari, les deu noves mesures que ha acordat la comissió interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19. L'organisme s'ha reunit a primera hora del matí amb l'objectiu d'establir la fulla de ruta que regirà en aquesta segona i última fase de la desescalada. Les restriccions comencen a aplicar-se des d'aquesta mateixa mitjanit i estaran vigents fins al 9 d'octubre, data prevista pel Consell per a la reobertura total que donarà pas a la nova normalitat a la Comunitat Valenciana. Aleshores hi haurà la "màxima protecció possible" contra el coronavirus amb un 90% de la població major de 12 anys vacunada, segons va afirmar Puig. A hores d'ara, uns quatre milions de valencians i valencianes tenen ja la pauta completa.

Les noves mesures fins al 9 d'octubre

A partir del dimarts s'acaba la limitació horària en l'hoteleria: bars i restaurants ja no hauran de deixar de servir a la mitjanit ni estaran obligats a tancar a les 00:30, sinó que podran estar oberts fins a l'hora que els marque la llicència d'activitat. A més, els aforaments dins dels locals augmenten fins al 75% i es permet un màxim de deu persones per taula, igual que en les terrasses (fins ara el límit era de huit). Com a novetat, es podrà usar la barra per a consumir, sempre que s'estiga assegut. 

En l'oci nocturn l'horari d'obertura s'allarga de tres a cinc de la matinada. Com en bars i restaurants, l'aforament de discoteques i pubs augmenta del 50 al 75%, amb taules d'un màxim de deu persones i l'ús de la barra asseguts. Una de les novetats més esperades és la tornada del ball a l'oci nocturn. Es permetrà ballar, però només en el lloc de consumició preassignat, a la taula. 

La relaxació de mesures més rellevant es dona en els espectacles culturals i el comerç, ja que a partir de dimarts s'acaben totes les restriccions. Així, s'eliminen les limitacions d'aforaments en cinemes, teatres, auditoris, museus o biblioteques, i també en les botigues. Tampoc hi haurà, igualment, restriccions d'aforaments ni horàries en les seus festeres. 

Pel que fa als esdeveniments esportius, se suprimeix el nombre màxim de persones. En les lligues professionals de futbol i bàsquet no hi haurà límit en la xifra d'assistents, però sí restriccions d'aforament: els pavellons i recintes tancats podran omplir-se només al 40%, i els estadis a l'aire lliure, al 60%. Igualment, s'elimina el límit de participants en les proves esportives, com ara la marató o la mitja marató. Els gimnasos i piscines podran obrir al 75%. L'aforament es puja també al 75% en banquets i congressos. 

D'altra banda, el president Puig ha avançat també que la Generalitat iniciarà pròximament els contactes amb els sectors de l'oci i els festivals per a estudiar l'exigència del passaport Covid en actes d'afluència massiva.

El nou paquet de mesures, ha remarcat el cap del Consell, representa un "gran pas avant" en l'obertura segura que ha defensat el govern valencià des del final de la quarta onada de la pandèmia. La flexibilització permetrà que l'hoteleria, l'oci, la cultura i els esdeveniments "guanyen normalitat" i que, en definitiva, la vida avance cap a "la normalitat millorada". 

La Comunitat Valenciana enfila el final de la desescalada amb una de les situacions epidemiològiques més favorables de l'Estat, marcada per la caiguda generalitzada dels indicadors de la pandèmia. La taxa d'incidència frega ja els 50 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, llindar que marca l'escenari de risc baix per propagació de Covid-19 segons els paràmetres del semàfor del Ministeri de Sanitat. També indicadors assistencials evolucionen a la baixa, amb l'1,60% d'ocupació en hospitals i poc més del 7% en les UCI. 

També et pot interessar

stats