Cassolada massiva contra el soroll i el botellot a la plaça d'Hondures i l'avinguda de Blasco Ibáñez de València

El veïnat dels barris afectats, que aquest dijous ha sumat també als barris de Beteró i el de l'Illa Perduda, han eixit als balcons per a protestar com cada dijous, i així serà fins que l'Ajuntament els escolte, segons han dit

Cassolada massiva a les 21:00 d'aquest dijous

Farts. Així estan els residents del barri de Ciutat Jardí i dels voltants de la plaça d'Hondures de València, per als quals dormir a la nit és un malson diari a causa de l'excessiu soroll derivat els botellots massius a la zona i els centenars de persones que s'ajunten en les terrasses. Les dues associacions veïnals s'han unit per a reclamar l'Ajuntament que pose solució al problema i que declare els barris afectats com zones acústicament saturades (ZAS). Fa tres dijous que el veïnat de la zona d'Hondures protesta amb cassolades des dels balcons, a les 20:00 hores, per a denunciar la "insostenible" situació que travessa. 

Aquest dijous, però, la convocatòria s'ha retrasat a les 21:00 hores, per a congregar el nombre màxim de persones. Una convocatòria més massiva, perquè hi participen altres dues entitats veïnals. A banda de la de Ciutat Jardí —que engloba la zona del Cedre, un altre dels focus dels botellots nocturns— s'ha sumat també l'associació de l'Illa Perduda, barri colindant a l'avinguda de Blasco Ibáñez. I també el barri de Beteró.

Els joves es mostren comprensius amb el veïnat

Ha sigut la protesta sonora del veïnat contra el soroll, mentre tant totes les terrasses estaven plenes. Tot, a l'endemà de la reunió a tres bandes entre representants veïnals, el regidor de Seguretat Ciutadana de València i la delegació del govern espanyol, on es va acordar "més mà dura" per a fer front al botellot, un problema d'orde públic. Durant l'últim mes, a la plaça d’Hondures, la Policia Nacional ha detingut 30 persones per participar en baralles. 

À Punt ha parlat amb els joves que aquest dijous gaudeixen de les terrasses i, si bé alguns han demanat "un poc de paciència" als veïns, altres joves han expressat comprendre perfectament com de molest pot resultar tot aquest soroll, un cap de setmana rere un altre. 

Convocatòria de la cassolada en què participaran tres associacions veïnals
Convocatòria de la cassolada en què participaran tres associacions veïnals / À Punt NTC

L'objectiu, visibilitzar el problema i aconseguir que se'ls escolte, expliquen des de l'associació de veïns d'Hondures, promotora de la iniciativa. I seguiran fent soroll des dels balcons fins que l'Ajuntament de València faça cas a les reclamacions.

Aquest dimecres es va celebrar una reunió entre representants veïnals, el regidor de Seguretat Ciutadana de València i la delegació de govern que va acabar amb el compromís d'intensificar els controls i imposar més denúncies. Però les associacions de veïns insisteixen que el problema no és només una qüestió de reforçar la seguretat. De fet, apunta el portaveu de l'associació de veïns de la plaça d'Hondures, posar tanques tant en eixa plaça com en la del Cedre només ha aconseguit desplaçar els botellots, que congreguen cada cap de setmana centenars de joves al parc central de l'avinguda de Blasco Ibáñez

Per això assenyalen directament el sector dels bars i restaurants i denuncien la sobresaturació de locals que hi ha en els barris afectats: només a la plaça d'Hondures se'n compten 78, és a dir, 20 bars per cada miler d'habitants o dos cada centenar. Les xifres quadripliquen les de la resta de la ciutat de València i també les de Benidorm. I el mateix passa amb les terrasses, que reuneixen quasi 700 taules amb capacitat per a més de 2.000 persones. Reclamen a l'Ajuntament que no reduïsca el conflicte a una qüestió d'orde públic i que s'implique també els regidors responsables de l'àrea d'Espai Públic. 

Precisament aquest dijous el consistori ha anunciat que el 12 d'octubre s'anul·la el permís que es va concedir excepcionalment a més de 600 terrasses de la ciutat per a ampliar l'espai que podien ocupar amb motiu de la pandèmia. Una mesura que celebren des del veïnat de la plaça d'Hondures, sempre que es facen les pertinents inspeccions per a comprovar que els locals compleixen la normativa. Adverteixen, tot i això, que a pesar de ser un pas és insuficient, perquè no soluciona la problemàtica que hi ha en el barri, que ja existia abans del coronavirus i es deu a l'elevada ràtio de terrasses. "Continuarem insistint perquè es reduïsca la xifra en el barri i es declare zona acústicament saturada", assegura l'associació de veïns, que no descarta acudir als tribunals si no els escolten.

També et pot interessar

stats