El veïnat de Ciutat Jardí i plaça d'Hondures de València reclama ser zona ZAS

Una vegada represes les reunions entre la delegació del govern espanyol, les associacions d’hotelers, les associacions de veïns i l’Ajuntament, el veïnat afectat no descarta la via judicial si no se'ls escolta

Les associacions de veïns de Ciutat Jardí i la plaça d'Hondures de València forcen la declaració de ser zona ZAS / À Punt NTC

Les associacions de veïns de Ciutat Jardí i la plaça d'Hondures de València s'han unit perquè es declaren els seus barris zones acústicament saturades (ZAS). Asseguren que la situació que travessen és insostenible. No descarten la via judicial si no se'ls escolta.

Aquest dimecres s’han reunit amb la delegació del govern espanyol, els representants de l'hoteleria i el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de València.

Xelo Frígols, presidenta de l’Associació de Veïns de Ciutat Jardí, ha explicat a À Punt que "hi ha un eix molt clar que és la plaça del Cedre, tota la zona de Ciutat Jardí, Blasco Ibáñez i Hondures. Els veïns d’aquests llocs viuen una situació molt dolorosa i dramàtica". L'Ajuntament de València, per la seua part, considera que la solució ha de ser col·lectiva i que ha d'eixir de la "taula de convivència" creada.

Mesures protectores que atorga ser zona ZAS

El reconeixement com a zona ZAS atorga mesures protectores com ara la de no donar més llicències a bars i locals d'oci nocturn o la d’intensificar els controls policials, a més d'accions correctores com suprimir les terrasses, limitar els horaris d'activitat dels negocis i fins i tot reurbanitzar la zona o implementar un pla per a dispersar l'activitat.

Una mesura extrema que l'hoteleria intenta suavitzar. Segons han explicat, el que han demanat és "que es confisquen les begudes, els equips de so i qualsevol element que retroalimente els botellots", dels quals també se senten víctimes.

Vicente Pizcueta, portaveu de la Coordinadora d’Hoteleria dels Barris de València, ha argumentat que "hi ha més de 1.000 pisos d'estudiants que lloguen els mateixos propietaris de la zona. Això ha convertit aquesta en una zona residencial dels universitaris". Per a Pizcueta, vincular el botellot amb l’hoteleria és un error.

L'hoteleria ha demanat que es confisquen les begudes, els equips de so i qualsevol element que retroalimente els botellots, dels quals també se senten víctimes.

Segons l'administració, el control policial és només part de la solució i fan tots els possibles. Com ha explicat Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana de València, "nosaltres ens coordinem diàriament tant amb la Policia Nacional com la Policia Local per a controlar aquestes qüestions".

El subdelegat del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Luis Felipe Martínez, ha explicat a À Punt que intenten "controlar el mal ús empresarial per part d'alguns negocis, de manera que no es perjudique qui no toca, però això sí, cal aplicar la norma de manera dura i severa".

També et pot interessar

stats