Cano confia a aplicar la nova ordenança contra els botellots de València d'ací a un parell de mesos

El regidor de Seguretat Ciutadana de València anticipa una "estratègia policial secreta" per a frenar el consum d'alcohol al carrer "a mitjà termini", però adverteix que la solució no pot recaure exclusivament en la policia

La policia desallotja botellots a València
Agents de la Policia Local desallotgen un botellot a la ciutat de València / À Punt NTC

La intervenció policial no pot ser l'única solució als botellots que pateixen setmana sí i setmana també als barris de València. Així ho ha comentat a Les notícies del matí el regidor de Protecció Ciutadana Aarón Cano, que ha dit que resoldre aquest problema no és possible a curt termini i que des de l'Ajuntament s'està fent tot el que es pot a l'espera que entre en vigor la nova ordenança de convivència.

Cano assegura que la tramitació està avançada, a falta d'acord amb l'oposició, i estima que "si no passa res" estarà aprovada "d'ací a un parell de mesos". I que mentrestant "la Polica Local intervé, està present, però hi ha coses que no podem fer. No hi ha toc de queda. La gent pot estar al carrer. I quan s'acumulen tantes persones no hi ha cap norma que diga que no poden fer-ho. I partir d'ací, quan s'està consumint alcohol, se dissol i se sanciona".

Una de les grans novetats del nou reglament és que permetrà sancionar les concentracions de persones a hores intempestives sense necessitat de demostrar el consum d'alcohol, un requisit que ara mateix complica la multa, condicionant-la a una prova de laboratori i a una cadena de custòdia de l'evidència, entre altres garanties. "Pense que [el canvi a la nova ordenança] no serà la solució a tots els mals però ajudarà molt a les sancions", ha explicat.

Una "estratègia policial" per a frenar el botellot a mitjà termini

El regidor de protecció ciutadana de la ciutat de València també ha avançat una "estratègia policial" en curs per a frenar el botellot, que donarà fruits "a mitjà termini" i que no ha volgut desvelar mentre es desenvolupa. Només ha apuntat que s'està treballant sobre aquells que venen l'alcohol i que a l'estiu s'havia posat un centenar de sancions als locals de la plaça d'Hondures, una de les zones amb més presència de botellots a València.

Tanmateix, Cano ha insistit en el fet que el botellot no és un problema estrictament policial, i que calen actuacions complementàries per a abordar la socialització a través de l'alcohol entre la gent jove, un problema sobre el qual, segons ha recordat, ningú ha trobat la solució. "Si estiguérem afrontant el consum d'elevades quantitats d'alcohol de la joventut en silenci, continuaríem tenint un problema de salut pública", ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, que anticipa que treballarà la situació directament amb el Consell de la Joventut en la futura taula de convivència que convocarà la nova ordenança.

D'altra banda, preguntat pels últims incidents al barri dels Orriols, Cano ha circumscrit el problema a "una zona determinada", derivada de la usurpació d'uns pisos que estan servint de base perquè determinades persones delinquisquen. El regidor de Seguretat Ciutadana assegura que ja ha abordat la situació amb la conselleria d'Habitatge i també s'ha augmentat la presència policial i s'ha activat una investigació per a perseguir els responsables. "Crec que estem en vies de solucionar el problema", ha explicat.

També et pot interessar

stats