Els regals de Nadal perillen per l'escassetat de matèries primeres

La pujada exponencial dels costos ja es nota en electrodomèstics, joguets i begudes alcohòliques, productes clau de la temporada nadalenca

Aquest Nadal certs productes seran més cars i difícils de trobar / À Punt NTC

L'encariment i escassetat de les matèries primeres auguren temps complicats per als comerços de tot el món. El tancament de fàbriques a causa de la pandèmia, la impossibilitat de cobrir la demanda de microxips i la falta de transportistes han afectat greument el subministrament de productes necessaris per al funcionament del mercat tal com s'ha fet fins ara.

Els proveïdors es veuen obligats a modificar el preu dels productes cada dia per a poder mantindre el negoci, després de pujar una mitjana del 22% les matèries primeres i fins a un 328% el transport marítim.

Amb les festes de Nadal que s'acosten, un dels sectors que més preocupa és el del joguet. Els costos de fabricació s’han disparat un 40%: això repercutirà quasi de segur en el preu de venda al públic. A més, els retards en la cadena de subministrament s'han duplicat: de les quatre o cinc setmanes que tardava a arribar una comanda de la Xina a Espanya l'estiu passat fins a les actuals nou o deu setmanes. 

Una problemàtica que afecta especialment la Comunitat Valenciana, la principal autonomia espanyola productora de joguets, una activitat concentrada en localitats com Ibi, Onil i Castalla.

Més preocupants poden ser les conseqüències de la manca de microxips, que afecta des d'electrodomèstics, mòbils, ordinadors i videoconsoles fins a cotxes, avions i equips mèdics. L'alta demanda de productes tecnològics durant la pandèmia, en què les persones han treballat des de casa i han buscat noves formes d'entreteniment, no s'està podent satisfer amb la rapidesa necessària. I és que crear noves instal·lacions i adaptar-les a les necessitats que van sorgint és un procés llarg i car per a les empreses, cosa que frena l'expansió de l'oferta.

Un altre producte imprescindible a finals d'any són les begudes alcohòliques, amb les quals acompanyem el sopar de la Nit de Nadal i brindem per a felicitar l'Any Nou. Aquestes begudes també han quedat afectades, però no només pels entrebancs amb el transport o l'escassesa de vidre: el Brexit també ha dificultat la distribució de begudes britàniques. Els restauradors, tanmateix, intenten mostrar-se optimistes i aprofiten la situació per a animar els consumidors a descobrir noves marques més accessibles.

Pràcticament cap sector no ha quedat lliure d'aquesta crisi d'abastiment mundial. L'automoció ja s'ha vist obligada a fer retallades de personal, com és el cas de la Ford d'Almussafes, i és que la falta de microxips ha derivat que les persones que es compren ara un cotxe no el puguen rebre, potser, fins a nou mesos després. La construcció, el paper, el tèxtil i els cigarrets electrònics també han quedat afectats.

Les veus expertes vaticinen que aquesta preocupant manca de matèries primeres acabarà com a prompte a finals de 2022. Mentrestant, es recomana no deixar la compra dels regals de Nadal per a l'últim moment, si volem assegurar-nos de no quedar-nos sense.

També et pot interessar

stats