La falta de microxips i la pandèmia afonen les vendes de vehicles per damunt de la mitjana espanyola

El sector de l'automoció parla de "tempesta perfecta" i no espera una ràpida solució a l'escassesa de material

Pàrquing de cotxes nous en un recinte portuari
Pàrquing de cotxes nous en un recinte portuari / À Punt NTC
04 d'octubre 2021 - 14:53

La falta de semiconductors està afectant fabricants i també la venda de cotxes. Ford va anunciar dijous passat un nou ERTO, el huité des de l'nici de la pandèmia, esgrimint falta de microxips. I aquest dilluns, el sector ha informat d'una caiguda de les matriculacions de turismes i tot terrenys a la Comunitat Valenciana del 17% al setembre. Una forta caiguda, superior al 15,7% del conjunt d'Espanya, fruit de l'escassesa de microxips i també de la pandèmia, segons dades de les patronals Faconauto (concessionaris), Anfac (fabricants) i Ganvam (comerç).

En l'acumulat de l'any encara és més evident el descens de matriculacions a la Comunitat Valenciana, on van baixar un 2%, comparat amb el mateix període de 2020. Dada que contrasta amb la registrada al conjunt d'Espanya, on les matriculacions han augmentat un 8,8%. Comparat amb els nou primers mesos de 2019, sense pandèmia, les vendes acumulades de turismes i tot terrenys a Espanya cauen un 33%.

Per províncies, Castelló va registrar la major caiguda de matriculacions al setembre, un 25% en comparació amb el mateix mes el 2020 i del 7,62% entre gener i setembre. Les vendes de cotxes a València van baixar un 20,83% al setembre i en l'acumulat de l'any un 5,11%. I Alacant, finalment, va registrar la menor caiguda, el 8,5% al setembre, i un increment del 2,88% entre gener i el mes passat.

La directora de Comunicació d'Anfac, Noemi Navas ha afegit que no s'espera que l'escassesa de xips tinga una solució a curt termini ni que el mercat recupere impuls en l'últim trimestre, per la qual cosa "les previsions de tancament són més baixes", ha augurat. Per la seua banda, Raúl Morales, director de comunicació de Faconauto, ha aportat que en els últims tres mesos "s'han aguditzat els efectes de la crisi dels microprocessadors sobre les vendes de vehicles, particularment sobre el canal de particulars". I la directora de Comunicació de Ganvam, Tania Puche, ha apuntat que "la crisi global de xips continua fent mossa en l'automoció. A l'escassesa de semiconductors se suma la pujada desbocada del preu de les matèries primeres i dels costos logístics, especialment del transport per via marítima". Segons Puche, "si a la falta d'oferta afegim la costera de setembre i la incertesa tecnològica que es detecta entre els compradors a l'hora de triar cotxe, tenim una tempesta perfecta de cara a la recta final d'any".

També et pot interessar

stats