La inflació en les matèries primeres obliga a parar o cancel·lar obres en una de cada quatre constructores

El 76% de les empreses assegura també estar patint desproveïment de fusta, acer o alumini

El 76% de les empreses de construcció assegura haver patit aquest desproveïment de matèries primeres
El 76% de les empreses de construcció assegura haver patit aquest desproveïment de matèries primeres

Una de cada quatre empreses de construcció ha hagut de paralitzar o retardar l'execució d'alguna de les seues obres, a conseqüència del fort augment que ha registrant en l'últim any el preu de les matèries primeres necessàries per a la construcció.

Segons un estudi realitzat per la Confederació Nacional de la Construcció (CNC) en què han participat més de 300 companyies del sector, fins a un 24% de les empreses que han hagut de cancel·lar les obres han tingut una penalització econòmica.

En concret, la cancel·lació o el retard ha ocasionat a aquestes companyies un forat econòmic entre 1.500 euros i 3.000 euros per dia natural, la qual cosa representa entre el 10% i el 50% del pressupost d'obra o el 4% del d'adjudicació.

No obstant això, un 76% de les empreses que han hagut de paralitzar o retardar les seues obres han pogut evitar les penalitzacions econòmiques. En qualsevol cas, la pràctica totalitat de les empreses sí ha notat un augment dels preus.

Aquesta inflació, provocada en gran part pel desproveïment de productes procedents de la Xina i la lenta recuperació de la pandèmia, ja ha encarit en un 22,2% el cost total de les obres a Espanya.

Desproveïment de materials

En aquest sentit, el 76% de les empreses assegura haver patit aquest desproveïment de matèries primeres, principalment fusta, acer i alumini, que afecta productes com el formigó, sanitaris, vidre, pintura, paviments, aixeteria, electrodomèstics, finestres, ascensors, ciment o piscines, entre altres.

Els retards en els lliuraments arriben actualment als 90 dies per a maquinàries i vehicles i fins i tot als 70 dies per a electrodomèstics. Per això, més de la meitat de les obres ha patit retards en l'execució, encara que un 52% no han vist alterats els terminis.

També et pot interessar

stats