L’encariment i l'escassetat de les matèries primeres fan pujar els preus de la construcció

L’increment del preu del ferro, el coure, la fusta i alumini encareix el cost final quasi un 15%

L’encariment i l’escassetat dels preus de les matèries primeres fa pujar els preus de la construcció
Núria Navarro
José Carreño
30 de setembre 2021 - 17:26

L'escassetat de primeres matèries i l'escalada de preus s'han convertit en un malson per a les empreses. El preu de l'alumini, per exemple, ha duplicat el seu en un any. I això, a més d'afectar els negocis, fa que també pugen els productes finals i que això afecte l’economia dels clients.

L’augment del preu de l’alumini és bona notícia per als que venen ferralla a pes, com és el cas de les empreses de reformes. Com ha explicat María José Sáez, gerent de la ferralleria Reciclajes Navasa, “cada vegada venen més clients particulars per la crisi. Al que li comprem el producte li ve molt bé quan el preu és alt, però al que ha de transformar el producte ja no li agrada tant”.

En aquest negoci unes finestres velles d'alumini ara valen 12 euros, mentre que l'any passat el preu era just la meitat.

Les empreses acumulen alumini per a fer front a la pujada de preus
Les empreses acumulen alumini per a fer front a la pujada de preus / À Punt NTC

L'altra cara de la moneda són les empreses o indústries, que diuen viure un malson. Nacho Moya, director comercial de Cabañero, ha explicat a À Punt que “fa 30 anys que treballa en el sector i no havia vist res igual. La pujada de preus a escala mundial està provocant escassetat de matèria primera”. Aquesta empresa ha decidit omplir els magatzems per a pal·liar part de l'escalada de preus. Ja han apilat més de 700 tones d'alumini.

Segons Nacho Moya, aquesta pujada s’espera que dure fins a mitjan 2022 “i supose que nosaltres també haurem de fer repercutir aquesta pujada als clients, per una qüestió de supervivència empresarial”.

La pujada de les matèries primeres està afectant molts sectors, com ara la construcció. Segons Francisco Zamora, president de Fevec, Ceccova i la Fundació Laboral de la Construcció, “està pujant absolutament tot. Hem estimat que en el global de l'obra la pujada és del 10% o el 15%, tot en funció de l'obra”. Els preus del ferro, del coure i de la fusta també s'han disparat.

També et pot interessar

stats