Qui participa en la mobilització?

Tots els partits de les Corts a excepció de Vox, els sindicats UGT i CCOO i la patronal CEV convoquen marxes a Castelló, València i Alacant

Qui és qui en la manifestació pel finançament just?
Qui és qui en la manifestació pel finançament just? / À Punt NTC

La Plataforma Per un Finançament Just, que reuneix partits polítics, i agents socials i econòmics, torna als carrers per a reclamar una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic, exigir que s'executen les inversions que arrepleguen els pressupostos generals de l'Estat i sol·licitar mecanismes de compensació pel "deute insostenible" a causa del dèficit generat pels sistemes anteriors.

Així, aquest grup heterogeni, amb més de 215 entitats adherides al seu manifest, vol posar en l'agenda el fet que la Comunitat Valenciana siga l'autonomia que menys aportacions rep de l'Estat en proporció a la població, a pesar de trobar-se per davall de la mitjana estatal en PIB per càpita.

A diferència de la manifestació de 2017 en aquesta mobilització, sí que hi estarà present el Partit Popular.

Els dos sindicats majoritaris, la UGT-PV i CCOO PV, coincideixen a assenyalar la importància d'aquesta manifestació. Per al secretari general da la UGT-PV, Ismael Sáez, aquest és "un moment clau" per a recuperar posicions respecte de la diferència amb la renda per càpita mitjana de l'Estat. En aquesta línia, la secretària general de CCOO, Ana García, ha fet una crida a la participació perquè el govern espanyol "passe de les paraules als fets". Altres sindicats com la Intersindical Valenciana i el CSIF també han donat suport a aquestes reivindicacions.

Pel que fa a la portaveu de la patronal CEV, Eva Blasco ha advertit que les desigualtats s'han agreujat amb la pandèmia i ha alertat que poden llastar la recuperació del teixit productiu.

Quant al posicionament dels diversos partits polítics de l'arc parlamentari, Vox ha sigut l'únic que s'ha desmarcat del manifest de la plataforma Per un Finançament Just i no participarà en cap de les tres manifestacions convocades aquest dissabte a Castelló de la Plana, València i Alacant.

El síndic socialista, Manolo Mata, s'ha mostrat confiat aquesta setmana en el compromís que va llançar Sánchez en el Congrés Nacional del PSPV-PSOE que la Comunitat Valenciana disposarà de recursos suficients fins que s'aprove el nou model de finançament.

El president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha fet una crida a la unitat de la societat valenciana i ha admés la necessitat també de fer pedagogia per a fer entendre millor la dimensió del repte.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha recordat que fa molts anys que la coalició valencianista fa "tocs d'atenció" al govern estatal per l'infrafinançament i ha destacat que ara hi ha consciència de la situació a la resta d'Espanya.

Ruth Merino, la síndica de Ciutadans, ha assegurat que s'ha d'acabar el moment de les excuses i ha alertat que "no volem que fracasse el sistema autonòmic, i per a això no pot fracassar el sistema de finançament".

Com a portaveu d'Unides Podem, Pilar Lima ha instat la ministra d'Hisenda, la socialista María Jesús Montero, a complir el compromís de presentar abans del final de l'any l'esborrany del nou model de finançament.

Respecte al paper del govern valencià, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, va avançar aquest divendres que el Consell participarà en les manifestacions, encara que les intencions del Ministeri d'ampliar els recursos en la reforma del sistema "sonen molt bé a l'orella". El president, Ximo Puig, ha anunciat que hi participarà, així com la vicepresidenta, Mónica Oltra, i altres membres del Consell.

“Volem les claus de la caixa”

La Crida pel Finançament també ix als carrers de Castelló de la Plana, València i Alacant aquest dissabte a partir de les 18:00 hores per a demanar uns “pressupostos sobirans” i exigir “les claus de la caixa”. Darrere d’aquesta convocatòria es troben la plataforma Decidim, la Intersindical Valenciana i els partits polítics Esquerra Republicana del País Valencià i Demòcrates Valencians.

També et pot interessar

stats