Puig reivindica davant Sánchez una Espanya "justa" amb el finançament, solidària i desconcentrada

El líder del PSPV-PSOE ha sigut reelegit aquest diumenge per a un tercer mandat al capdavant de la formació 

Sánchez i Puig en la clausura del XIV Congrés del PSPV-PSOE
Sánchez i Puig en la cloenda del XIV Congrés Nacional del PSPV-PSOE / Manuel Lorenzo | EFE

Ximo Puig, reelegit aquest diumenge i per tercer mandat consecutiu secretari general del PSPV-PSOE, ha reclamat en el seu discurs de tancament del XIV Congrés Nacional, davant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, avançar cap a "una Espanya justa, per a una Comunitat Valenciana pròspera".

Puig ha reivindicat "l’Espanya justa del finançament" i ha assegurat que "el canvi en el finançament, de facto, ja està en marxa". "Aquesta terra ha rebut més recursos de l’Estat que mai en la seua història", ha dit el nou secretari general dels socialistes valencians. No obstant això, ha afegit, "no podem viure de solucions transitòries. I aquest és el moment de la reforma del finançament autonòmic. Amb suficiència i equitat". 

Puig ha reivindicat també "l’Espanya solidària que comparteix els seus recursos" i l’Espanya de la "desconcentració". En aquest sentit, el president de la Generalitat ha repassat alguns exemples de "desconcentració" que s'han dut a terme en els últims sis anys a la Comunitat Valenciana, com la subseu de l'IVAM que es va inaugurar a Alcoi el 2018, l'Agència Antidespoblament que se situa en Castelló de la Plana o la seu d'Espais Econòmics i Empresarials, ubicada a Sagunt.

Deu objectius de cara al 2030

Puig ha començat la intervenció recordant que fa 14.000 dies que està en la militància socialista i afirma que "és un gran honor veure el Partit Socialista del País Valencià tan unit, tan fort i tan il·lusionat en aquest congrés històric". Ha agraït a Sánchez la presència en Benidorm. "Vens a la Comunitat Valenciana en un punt d'inflexió crucial per a aquesta terra", li ha dit.

Pel que fa als objectius que es marca el líder del socialisme valencià, Puig n'ha destacat deu. Tots estan relacionats amb l'enfortiment de la socialdemocràcia i de l'estat del benestar i varien entre uns de genèrics i altres de més concrets.

El primer, situar l'ocupació "en el cor de la nostra acció" i aprofitar els fons europeus per a transformar l'economia de la Comunitat Valenciana. El número dos és universalitzar l'educació infantil gratuïta de 0 a 3 anys. El tercer punt que ha destacat el secretari general del PSPV ha sigut la transformació de la formació professional en un "pilar estratègic de l'educació i l'ocupació".

El quart objectiu està relacionat amb "l'epidèmia invisible" de salut mental, apostant per la prevenció i garantit una millor assistència. Com ja es va avançar en el congrés federal del PSOE, l'abolició de la prostitució és el cinqué objectiu, que busca donar una "resposta social per a les dones prostituïdes".

El sisé punt vol reforçar el "nou estat del benestar" per a les persones majors, les dependents i les discapacitades. El següent objectiu a la llista és el finançament just i la "desconcentració" de seus per a igualar oportunitats en tot Espanya. En aquesta línia, el huité és lluitar contra el despoblament mitjançant la consolidació d'infraestructures que "vigoritzen les capçaleres de comarca".

En la novena posició es troba el compromís de blindar el dret a l'aigua "des d'una gestió eficient" i la vigència "irrenunciable" del Tajo-Segura. Per últim, Puig també marca com a part del full de ruta amb la mirada en el 2030 accelerar el canvi energètic amb les renovables i convertir-les en una oportunitat d'ocupació.

Per a finalitzar, Puig ha mostrat tot el seu suport a Pedro Sánchez per a "ajudar-lo en aquesta nova Espanya" que "ha començat a construir". En concret, ha fet referència a la reconciliació amb Catalunya, a la igualtat de recursos i al diàleg entre autonomies.

Sánchez anuncia 660 milions d'euros en educació infantil

Pel que fa al discurs del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, destaquen dos anuncis. El primer, que el Consell de Ministres de dimarts aprovarà una dotació de 660 milions d'euros els pròxims tres anys, fins al 2024, per a obrir més de 64.000 places educatives de 0 a 3 anys a Espanya.

El segon, que Benidorm (Marina Baixa) serà la seu de la plataforma intel·ligent de destinacions turístiques. El president de la Generalitat, Ximo Puig, havia sol·licitat al govern estatal que aquest organisme tinguera seu a la principal ciutat turística d'Espanya, Benidorm, dins del marc de descentralització de l'administració de l'Estat.

Per acabar, Sánchez ha fet una referència directa al sistema de finançament autonòmic. Mentre es negocia aquesta reforma i fins que s’arribe a un acord, ha assegurat, els recursos que la Comunitat Valenciana necessita per a “la cohesió social i territorial” estan garantits. 

També et pot interessar

stats