El ministre Albares viatja a Algèria per a assegurar el subministrament de gas

L'acompanyen els presidents de Naturgy i Enagás, dues de les principals empreses del sector energètic

El ministre espanyol d'Afers exteriors, José Manuel Albares, en una foto d'arxiu
El ministre espanyol d'Afers exteriors, José Manuel Albares, en una foto d'arxiu / Rodrigo Antunes (Efe)

El ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, José Manuel Albares, es desplaça aquest dijous a Algèria en la primera visita institucional al país magribí amb la mirada posada principalment a garantir el subministrament de gas per a Espanya. El viatge coincideix amb un moment de creixent tensió política al nord d'Àfrica i es produeix enmig d'un aferrissat conflicte entre Algèria i el Marroc, dos socis estratègics per a l'estat espanyol i la UE. La disputa no para d'aguditzar-se des que a l'agost Algèria va trencar les relacions diplomàtiques amb el país veí i ha tingut com a efecte més ràpid i visible una sacsejada en el sector energètic, particularment en el subministrament del gas algerià a Europa a través del gasoducte que ambdós territoris del Magrib compartien.

Durant la visita, segons indiquen fonts d'Afers Estrangers, Albares mantindrà reunions al més alt nivell, inclòs amb l'homòleg, Ramtane Lamamra —amb qui ja va coincidir la setmana passada en l'Assemblea General de l'ONU—, per a repassar els principals temes de l'agenda bilateral, regional i identificar sectors en els quals els dos països puguen aprofundir la relació.

El govern espanyol vol reforçar la relació energètica amb Algèria, han precisat les fonts, i per això Albares viatja acompanyat dels presidents de Naturgy, Francisco Reynés, i d'Enagás, Antonio Llardén, "dos actors principals del sector". Així mateix, també es busca apostar per sectors innovadors d'acord amb la transició energètica.

Algèria és el principal país proveïdor de gas natural per a Espanya, bona part del qual era transportat fins ara via Marroc, a través del gasoducte Magrib-Europa. No obstant això, arran de la ruptura de relacions amb el Marroc el 24 d'agost passat, el govern algerià va revelar que ara el subministrament es faria a través del gasoducte Medgaz, que uneix el país nord-africà amb Espanya.

Albares va assegurar en seu parlamentària que el subministrament de gas estava garantit, després dels contactes mantinguts tant amb les autoritats algerianes com marroquines. "El subministrament de gas a Espanya no està en perill perquè els nostres amics marroquins i algerians volen treballar conjuntament en aquest terreny", va asseverar rotund en el Congrés, en ple debat sobre l'elevat preu de la llum. Des d'Afers Estrangers asseguren que aquestes garanties es mantenen i que "no hi ha cap problema" en el subministrament.

Naturgy i l'algeriana Sonatrach van acordar al juliol l'entrada en funcionament de l'ampliació de Medgaz en el quart trimestre d'enguany. Amb una inversió de 90 milions de dòlars (73 milions d'euros), l'entrada en funcionament de l'ampliació de Medgaz vehicularà un 25% del gas natural que es consumeix a Espanya i enfortirà la relació estratègica entre totes dues companyies.

La immigració, també damunt la taula

Un altre dels temes que podrien colar-se en l'agenda de les trobades del ministre durant la visita a Alger és el de la immigració, ja que en els últims mesos s'ha produït un increment en les arribades d'embarcacions amb migrants a les costes espanyoles procedents d'Algèria, tot i que no hi ha dades oficials precises.

Només en els dos últims dies a la Comunitat Valenciana Salvament Marítim i la Creu Roja han atés vora 150 persones arribades a les costes del sud en diverses embarcacions, moltes d'elles procedents d'Algèria.

Segons les dades que publica l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), de les 34.861 arribades irregulars de persones migrants a Espanya registrades fins al 19 de setembre, 12.528, vora un terç, s'havien produït a través de la ruta del Mediterrani oriental. Això inclou les pasteres que han partit tant del Marroc com d'Algèria.

També et pot interessar

stats