El preu mitjà de la llum marca un nou rècord: 189,9 euros el MWh

Per franges horàries, els preus oscil·laran entre 208,47 i 167,47 euros

El preu de la llum marca un altre rècord històric
El preu de la llum marca un altre rècord històric / Europa Press

El preu de la llum continua encadenant rècords. El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista puja aquest dimecres fins a 189,9 euros el megavat hora (MWh). Supera de nou el màxim històric que va marcar el 16 de setembre de 188,18 euros i es queda a només 10 cèntims de la barrera de 190 euros.

Per franges horàries, els preus oscil·laran entre els 208,47 euros que es pagaran entre les 21:00 i les 22:00 hores, i els 167,47 euros que costarà el MWh entre les 4:00 i les 5:00 de la matinada, segons dades de l'operador del mercat OMIE.

A més, dijous el preu mitjà que s'usa per a calcular hora per hora la tarifa regulada superarà els 200 euros durant sis de les vint-i-quatre hores de la jornada.

Un encariment que afecta tot Europa

Darrere d'aquests elevats preus, que afecten tot Europa, estan l'encariment internacional del gas i l'increment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂). Així, per exemple, a Itàlia, el megavat hora es pagarà dimecres a una mitjana de 218,41 euros; al Regne Unit, a 159,16 lliures (vora 185 euros); a Alemanya, a 133,31 euros; a França, a 150,58 euros, i a Portugal, al mateix preu que a Espanya, amb què comparteix mercat.

No obstant això, cada país calcula la seua tarifa regulada, ací denominada PVPC, amb mètodes i referències diferents, per la qual cosa l'impacte en els preus regulats que paguen les llars varia segons el país.

Mesures temporals per a reduir l’impacte de l’encariment 

Espanya ha demanat, sense èxit ara com ara, a la Unió Europea que revise el sistema 

“marginalista” de fixació de preus perquè els consumidors puguen beneficiar-se del menor cost de producció de les renovables, o crear una plataforma comunitària que centralitze les compres de gas natural i reduir així l'exposició a la volatilitat del preu d'aquest recurs.

Per a esmorteir l'impacte de la pujada en el mercat majorista en llars i indústries, el govern ha adoptat mesures temporals com la rebaixa o supressió d'impostos, o obligar les elèctriques que retornen allò que cobren de més per nuclears, hidràuliques i renovables pels preus alts del gas.

També et pot interessar

stats