El Consell de Ministres anuncia un pla de xoc per a rebaixar en un 22% la factura de la llum

Les mesures acordades aquest dimarts pretenen que el rebut de la llum enguany siga semblant al de 2018

Pla de xoc per a abaratir el rebut de la llum
Pla de xoc per a abaratir el rebut de la llum / Miguel Ángel Reino
14 de setembre 2021 - 14:32

La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha explicat aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que les mesures acordades aquest dimarts pretenen que el rebut de la llum siga semblant al de 2018. El Consell de Ministres ha aprovat un paquet de mesures per a abaratir el preu de l'electricitat davant el fort i continuat repunt que viu enguany i, especialment, des del mes d’agost. Rodríguez ha comparegut al costat de la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per a informar dels acords del Consell de Ministres. Ha correspost a Ribera detallar les mesures preses per a controlar l'encariment de l'electricitat. Un "pla de xoc", ha dit, que rebaixarà de mitjana la factura de la llum en un 22% mensual fins a finals d'any.

Ribera ha recordat que no és la primera decisió que pren el govern per a abaratir la factura de la llum per als consumidors i també ha deixat clar que no serà l'última. En aquest sentit, el Consell de Ministres ha acordat sol·licitar la tramitació per la via d'urgència dels dos projectes de llei projectes per a disminuir els costos del rebut de la llum i reduir ingressos extra de les centrals hidroelèctriques i nuclears. També ha detallat que el pla de xoc inclou mesures socials, fiscals i ambientals, estructurals però també conjunturals amb la finalitat "de baixar la factura de tots els consumidors, donar més protecció als vulnerables i impulsar la recuperació econòmica".

Ribera, en qualsevol cas, ha contextualitzat aquest repunt de la llum en un context internacional. La ministra ha advertit, per això, que la capacitat d'intervenció del govern en el preu de la llum és limitada i ha reiterat que Europa hauria de coordinar una resposta.

Ribera ha detallat que s'ha creat un mecanisme de minoració per a l'excés de retribució provocat pel cost del gas i ha dit que cada euro que puja el gas en el mercat internacional, puja dos l'electricitat en el mercat majorista. Aquesta mesura es preveu fins al mes de març de 2022, quan s'estima que es mantindrà aquest preu a l'àmbit internacional. "Es tracta d'una mesura que beneficia tothom, però, en particular, els consumidors i a les pimes", ha remarcat.

Una segona mesura recollida en el decret llei és limitar l'impacte del cost del gas en la tarifa regulada del gas natural durant els pròxims sis mesos; la tercera mesura és la creació d'un nou model de fixació de preus de l'electricitat, decisió que es fa amb noves subhastes d'energia. Una quarta mesura és la inclusió, en la llei del sector elèctric, d'un subministrament mínim vital per als consumidors beneficiaris del bo elèctric i que amplia en sis mesos més la prohibició de talls. A més, les confederacions hidrogràfiques fixaran un règim mínim i màxim de cabals mensuals per a desembassar aigua. El pla de xoc inclou mesures fiscals: es prorroga la suspensió del 7% de l'impost de generació elèctrica fins a finals d'any, l'impost especial de l'electricitat baixa del 5,1% al 0,5% (el mínim que permet la UE) i s'injecten 900 milions d'euros addicionals de les subhastes de CO2 per a abaratir el preu de l'electricitat.

Mesures excepcionals i temporals

“Confie que entenguen que es tracta de mesures excepcionals en temps excepcionals”, ha dit la ministra de Transició Ecològica, preguntada per la possible reacció de les grans empreses energètiques. "Es tracta de mesures temporals. No es tracta de mesures que pretenen perdurar en el temps. Són mesures que pretenen donar resposta àgil a alguna cosa que observem hui que pot ser un problema a la tardor i l'hivern", ha ampliat.

Crítiques del PP, Vox i la UGT

El pla de xoc ha rebut crítiques tant del camp polític com del sindical. La portaveu del PP en el Congrés, Cuca Gamarra, ha rebutjat la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de llevar beneficis a les companyies elèctriques per a abaratir la llum per "confiscatòries" i "intervencionistes": "Estem passant del peronisme al pedronisme", ha lamentat Gamarra, que ha afegit que les mesures anunciades no aborden el problema de fons. També Vox ha criticat la decisió del govern de retallar el benefici de les empreses elèctriques, que ha dit que arriba tard i és insuficient. Per la seu banda, la UGT ha qualificat les mesures d'insuficients i ha reclamat un pla més ambiciós.

També et pot interessar

stats