El millor inventor europeu eixirà d'una gala a València

L’Oficina Europea de Patents l’elegirà al juliol entre una àmplia nòmina d’iniciatives. Enguany es primaran les pensades per a avançar en sostenibilitat

El millor inventor europeu eixirà d'una gala a València
El millor inventor europeu eixirà d'una gala a València / À Punt NTC

Valencia acollirà la gala que reconeixerà el millor inventor europeu. L'Oficina Europea de Patents (OEP), amb seu a Munic (Alemanya), ha escollit Espanya, per segona vegada, per a lliurar aquest reconeixment. Serà el 4 de juliol al Palau de les Comunicacions de la ciutat.

Es tracta d’una gala que pretén reconéixer els que han creat elements que "milloren la societat", com admeten des de l’organització. "L'objectiu del premi és fomentar el coneixement sobre la importància de la innovació, del desenvolupament científic, tecnològic i, sobretot, dels invents", explica el portaveu de l'Oficina Europea de Patents, Luis Berenguer.

En edicions anteriors, aquesta oficina ha guardonant la investigadora que va desenvolupar un exoesquelet perquè els xiquets en cadira de rodes pogueren caminar, o a la considerada "mare" de les vacunes d'ARN missatger contra la covid.

La gala pretén ser un homenatge a la figura de l'inventor, que en els últims anys ha perdut popularitat en favor d'altres representacions com la de l'innovador o el científic, per a "mostrar a través d'ells la importància de protegir els desenvolupaments a través de les patents".

Entre els finalistes d'aquesta edició, la que fa dèsset, enguany es reconeixeran les creacions d’inventors d'Austràlia, Àustria, Bèlgica, la Xina, Finlàndia, França, Alemanya, Islàndia, l'Índia, Irlanda, Itàlia i els Estats Units, entre altres.

Fonts de l'Oficina Europea de Patents destaquen que al juliol es reconeixeran, sobretot, projectes de sostenibilitat. Així, en la categoria d'Indústria, per exemple, un equip finlandés està nominat per fer possible la transformació de residus en combustibles renovables, mentre que uns científics belgues opten al premi per a simplificar la producció de bioplàstics amb un mètode més econòmic i ecològic i, un físic austríac, per desenvolupar un acer més robust i lleuger que millora la seguretat en carretera alhora que redueix les emissions.

Els requisits per a la concessió d’aquest reconeixement, detalla Luis Berenguer, són que el projecte tinga una patent europea, que tinga impacte en el mercat i altres criteris que valora el jurat. Enguany, es decantarà, per les creacions que aposten pels recursos sostenibles. Durant la pandèmia, per exemple, es premiaven, sobretot, els avanços mèdics.

Entre tots els guardons, que es lliuraran el 4 de juliol, destaca el Premi a l'Inventor Europeu, el Lifetime Achievement, que reconeix els mèrits a tota una trajectòria professional en l'àmbit de la innovació. El guardonat es coneixerà un parell de setmanes abans de la cerimònia que acollirà València.

Per segon any consecutiu, en aquesta gala es revelarà també el guanyador del Premi Joves Inventors. Aquest guardó busca impulsar el potencial de les noves generacions en el desenvolupament de tecnologies que donen solució als grans desafiaments de la nostra era. Els candidats no han de superar l'edat de 30 anys en el moment de rebre el premi.

Desé país europeu en patents 

Espanya està en el desé lloc europeu pel que fa a la sol·licitud de patents, una xifra, segons reconeix Berenguer, que està "per davall del que s'esperaria d'una economia d'aquesta magnitud". El 2022 es van sol·licitar 1.925 patents procedents d'Espanya, 144 de la Comunitat Valenciana, que va ser la quarta que més sol·licituds va presentar, per darrere de Catalunya, Madrid i el País Basc. En termes locals, València és la quarta ciutat d'Espanya que més patents va registrar l'any passat, amb 56. 

També et pot interessar

stats