Un equip del CSIC i la UPV crea el primer aparell de ressonància magnética portàtil de baix cost

La reducció del cost i del pes del nou dispositiu n'amplia les opcions d'ús

Nou escaner portatil CSIC, UPV
Una imatge del nou aparell de ressonància magnètica desenvolupat per l'equip del CSIC i l'UPV / EFE

Un equip d’especialistes format per investigadors de l’Institut d’Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M) —centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)— i la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat la primera tecnologia d’imatges per ressonància magnètica de baix cost, portàtil i amb una alta qualitat diagnòstica. L'aparell creat pels investigadors valencians consisteix en un escàner lleuger i de baix consum (la meitat que un microones) que pot prendre imatges de braços i cames. 

Aquest escàner redueix dràsticament el cost dels dispositius actuals, passant d’un milió d’euros a uns 50.000, i pesa 250 quilos, en oposició als milers de quilos dels aparells actuals. 

Amb aquestes característiques, el nou aparell “és un primer pas cap a la democratització de les imatges per ressonància magnètica, que és la tècnica d’imatge mèdica més valorada, però amb un accés molt limitat, a causa dels altíssims costos”, en paraules de Joseba Alonso, l'investigador del CSIC que ha liderat el projecte.

El cost i el pes s’han pogut reduir en passar d’un imant superconductor a un basat en una matriu de vora 5.000 imants xicotets permanents, com els que empren les neveres. Això abaixa la intensitat del camp magnètic i, per tant, la resolució màxima de la imatge, però no suposa un inconvenient perquè hi ha moltes aplicacions on, segons Alonso, “no fa falta tota la resolució que donen les màquines caríssimes dels hospitals”. 

Noves possibilitats

La reducció d’aquest camp magnètic permet que el sistema desenvolupat per l’institut adscrit al CSIC siga compatible en situacions en les quals la imatge per ressonància magnètica quedava descartada, com podria ser el seu ús en quiròfans o amb pacients que tenen marcapassos o tatuatges. 

Pel que fa a la reducció del pes, permet utilitzar l'escàner, entre d’altres, en domicilis de pacients, en residències de persones majors o amb mobilitat reduïda, ambulatoris i clíniques xicotetes, àrees de vigilància intensiva i emergències. També es poden portar dins de vehicles mèdics, a més de poder traslladar-les a països en vies de desenvolupament, hospitals de campanya o esdeveniments esportius. 

El dispositiu usa tres patents diferents i ha aconseguit les primeres imatges per ressonància magnètica fora d’àmbits clínics amb utilitat per a diagnòstic, com per exemple en una oficina, en exteriors (alimentat per un xicotet grup electrogen), o a la casa del pacient. La qualitat de les imatges que s’obtenen —confirmada per radiòlegs de l’Hospital La Fe de València— permetran diagnosticar una multitud de lesions i malalties. 

El següent pas serà aconseguir que l’aparell es comercialitze en el mercat. Per a això es faran estudis exhaustius que evidencien el valor clínic de la màquina, així com a superar una sèrie de proves (seguretat, compatibilitat electromagnètica, materials, etc.), que donen el vistiplau de les autoritats sanitàries de la Unió Europea i els Estats Units. 

També et pot interessar

stats