Brussel·les considerarà verd l'hidrogen d'energies fòssils si emet un 70% menys que el gas natural

La Comissió Europea planteja relaxar els requisits necessaris per a la producció d'hidrogen a fi d'augmentar la quota d'energies verdes

Iberdrola ha instal·lat a Puertollano la major planta d'hidrogen verd per a ús industrial a Europa
Iberdrola ha instal·lat a Puertollano la major planta d'hidrogen verd per a ús industrial a Europa / Iberdrola

La Comissió Europea considerarà "totalment renovable" la producció d'hidrogen a partir d'energies fòssils si aquest genera un 70% menys d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que el gas natural fòssil en tot el seu cicle de vida. Així s'extrau dels actes delegats publicats aquest dilluns i que es deriven de la directiva sobre energies renovables.

La nova normativa estableix diferents maneres en què els productors poden demostrar que l'electricitat renovable utilitzada per a la producció d'hidrogen compleix les normes d'addicionalitat i introdueix criteris destinats a garantir que l'hidrogen renovable només es produïsca quan i on hi haja suficient energia renovable disponible.

Brussel·les planteja relaxar els requisits necessaris per a la producció d'hidrogen per a comptabilitzar l'electricitat obtinguda per connexió directa en una instal·lació que genera combustibles renovables com totalment renovable a fi d'augmentar la quota d'energies verdes.

Encara que la demanda inicial d'electricitat per a la producció d'hidrogen serà insignificant, augmentarà cap al 2030 amb el desplegament massiu d'electrolitzadors a gran escala.

La Comissió Europea calcula que es necessiten uns 500 terawatts hora (Twh) d'electricitat renovable per a complir l'objectiu de produir deu milions de tones de combustibles d'origen no biològic i que es reflecteix en la proposta de la Comissió d'augmentar l'objectiu de les energies renovables al 45%, tot això per al 2030.

Per a tindre en compte els compromisos d'inversió existents i permetre que el sector s'adapte al nou marc, les normes s'introduiran gradualment per als projectes d'hidrogen que comencen a funcionar abans de l'1 de gener del 2028, temps que Brussel·les considera necessari per a la planificació i construcció d'instal·lacions de generació d'electricitat renovable al mateix temps que augmenta la seua quota verda.

Els productors d'hidrogen podran ajustar mensualment la seua producció d'hidrogen a les energies renovables contractades fins a l'1 de gener del 2030, mentre que els estats membres tindran l'opció d'introduir normes més estrictes sobre la correlació temporal a partir de l'1 de juliol del 2027.

També et pot interessar

stats