El corredor submarí d'hidrogen verd tindrà dos recorreguts i costarà 2.500 milions

El projecte podria estar enllestit per al 2030 i aspirarà a rebre fons comunitaris

Recorregut del futur corredor d'hidrogen verd que connectarà Portugal i Espanya amb França pel Mediterrani
Recorregut del futur corredor d'hidrogen verd que connectarà Portugal i Espanya amb França pel Mediterrani / À Punt

El corredor submarí H2MED, que finalment només transportarà hidrogen verd, estarà compost de dos traçats, un entre Portugal i Espanya, i un altre entre Espanya i França, i tindrà un cost total que podria rondar els 2.500 milions d'euros.

Així ho ha avançat aquest divendres el president del govern, Pedro Sánchez, en una declaració conjunta amb motiu de la cimera H2MED d'Alacant, en la qual també han participat el president francés, Emmanuel Macron; el primer ministre portugués, Antonio Costa, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

La infraestructura és un dels grans projectes energètics dissenyats per Europa i transportarà el 10% del consum d'hidrogen del continent, dos milions de tones a l'any. Reemplaça el gasoducte Midcat que havia de travessar els Pirineus i que França va rebutjar a causa de l'elevat impacte econòmic i mediambiental, i està cridat a ser l'alternativa a la dependència de bona part de la zona comunitària al gas rus. Recorrerà 360 quilòmetres, aprofitant la connexió ja construïda entre Portugal i Zamora.

El projecte, que podria estar enllestit "a final de la dècada", per al 2030, aspirarà a rebre fons comunitaris, segons ha dit Sánchez, que ha avançat que la primera fita serà el pròxim 15 de desembre, quan els tres executius presenten l'H2MED davant la Comissió Europea perquè siga declarat projecte d'interés comú per Brussel·les. Això implica que podria aconseguir ajudes per a finançar la meitat del cost total, amb el compromís de traslladar només energia verda i complir així amb la transició ecològica que marca Europa. Ara falta saber els terminis de la inversió i com es repartiran els costos entre els tres països.

També et pot interessar

stats