Alemanya s'uneix a l'H2Med junt amb Espanya, França i Portugal

El corredor submarí estarà en funcionament el 2030 i s'espera que siga capaç de transportar des d'Espanya dos milions de tones d'hidrogen verd a l'any

Una foto de família de la cimera
Imatge d'arxiu dels líders europeus en la la Cimera Euromediterrània / EFE

Alemanya se suma a Espanya, França i Portugal en l'acord H2Med, el corredor submarí d'hidrogen verd que s'ha projectat entre Barcelona i Marsella, segons ha anunciat aquest diumenge el govern espanyol.

H2Med estarà en funcionament el 2030 i s'espera que siga capaç de transportar des d'Espanya dos milions de tones d'hidrogen verd a l'any, que representaran el 10% del total consumit per la Unió Europea. Així n'ha informat aquest diumenge el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que ha afegit que el 2050 s'estima que el 20% de tota l'energia a Europa serà hidrogen renovable.

L'acord arriba després de negociacions entre els governs d'Espanya, Alemanya, França i Portugal, "afavorides per la seua visió profundament europeista i per la intensa sintonia política social i de progrés que els uneix", subratlla el Ministeri.

Ja el passat 15 de desembre, quan Enagás i altres operadors de França i Portugal que promouen l'H2Med van sol·licitar a la Comissió Europea que aquest corredor d'hidrogen verd siga considerat projecte d'interés comunitari –finançat fins amb el 50% amb càrrec a fons europeus–, operadors d'Alemanya es van unir a una carta conjunta enviada a la Comissió on manifestaven “el suport” ferm al projecte i el desig de fer de l'H2Med “la columna vertebral del subministrament d'hidrogen renovable per a la major part d'Europa”.

La incorporació d'Alemanya subratlla "dos compromisos expressats per Espanya" amb la posada en marxa d'aquest corredor: reforçar la seguretat i l'autonomia energètica de la Unió Europea i liderar el desenvolupament de les energies renovables, tal com ha expressat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Així, aquest acord, que ara suma Alemanya al projecte, suposa "un assoliment definitiu a la vocació necessàriament europea amb què Espanya va dimensionar aquest hidroducte", sosté el Ministeri, que recorda que així ho va testimoniar la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la presentació d'H2Med en la passada cimera d'Alacant.

També et pot interessar

stats