L'Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual té un impacte de 400 milions en el PIB valencià

Amb seu a Alacant, genera 3.000 ocupacions i ha impulsat un fons per a pimes que ha arribat a vora 22.000 empreses

Imatge d'arxiu de l'oficina de l'EUIPO a Alacant
Imatge d'arxiu de l'oficina de l'EUIPO a Alacant / EUIPO

L'Oficina de la Propietat Intel·lectual de la UE (Euipo) va generar un impacte econòmic sobre la producció de la Comunitat Valenciana de 403 milions d'euros el 2021, segons un recent informe elaborat per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d'Alacant. En termes d'ocupació, l'activitat de l’Euipo i dels agents externs vinculats a ella permet crear o mantindre al voltant de 3.000 ocupacions anuals a la Comunitat Valenciana. Mentrestant, en termes de renda, la contribució de l’Euipo a la creació de riquesa valenciana ha augmentat durant els anys de la pandèmia, arribant al seu valor més alt el 2021, amb 340 milions d'euros.

Aquesta xifra engloba tant l'activitat directa de l’Euipo com la indirecta d'agents externs relacionats amb la presència de l’Euroagència a Alacant, com l'Escola Europea d'Alacant, el Tribunal de Marques de la UE, l'activitat dels despatxos especialitzats d'advocats, la despesa de congressos i altres esdeveniments de propietat industrial.

Les nombroses inversions dels últims anys, sumades a una major activitat de l'agència, han sigut claus en aquest increment fins al punt, segons l’estudi, que les rendes generades per l’organisme han ajudat a mitigar la caiguda del creixement provocada per la crisi sanitària.

Seixanta milions d'euros per a pimes

Entre 1996 i 2021, l'impacte econòmic de l’Euipo sobre la producció regional es xifra en 7.620 milions d'euros, mentre que la demanda directa de l’oficina a les empreses valencianes, originada tant per la seua activitat corrent com per les inversions realitzades, ha suposat una injecció de despesa de 185 milions d'euros anuals.

Per a contrarestar els efectes negatius de la crisi en les petites i mitjanes empreses el 2021 l’Euipo va llançar el fons per a pimes, un instrument financer que té com a finalitat ajudar aquestes empreses a protegir i gestionar els seus drets de propietat industrial que ha beneficiat prop de 22.000 empreses de la Unió Europea només el 2022. Dotat amb un pressupost de seixanta milions d'euros per al període 2022-2024, el fons per a pimes ofereix subvencions de fins al 75% en les taxes de registre de marques, dissenys, patents i varietats vegetals, i de fins al 90% en serveis de diagnòstic previ de la propietat intel·lectual. 

També et pot interessar

stats