La Unió Europea es planteja ampliar les funcions de l’oficina Euipo d’Alacant

La decisió afectarà la singularització de molts productes valencians i repercutirà econòmicament i laboralment a la zona

La Unió Europea es planteja ampliar les funcions de l’oficina Euipo d’Alacant / À Punt NTC

Una missió d'eurodiputats ha visitat aquest dijous les instal·lacions de l'oficina de propietat intel·lectual (Euipo) d'Alacant per a conéixer com treballen i decidir si amplien les funcions d'aquesta oficina, la més gran de la Unió Europea, en matèria de denominacions d'origen per a productes agroalimentaris. Euipo és l'oficina europea dedicada a la propietat intel·lectual, que gestiona marques, dibuixos i models creats als països membres.

A Europa hi ha registrades 3.500 indicacions geogràfiques, una figura protectora convertida en model, però que dona cada vegada més treball a la direcció d'Agricultura. Per això fa ja quatre anys que els funcionaris de l’Euipo li donen suport. Elisa Zaera, cap de servei del departament d’operacions d’Euipo, afirma que tenen una dilatada experiència treballant amb altres drets de propietat intel·lectual que els avala, i assegura que tracten els expedients igual que ho faria un expert o experta de la Direcció General d’Agricultura. Fins ara han examinat més de 1.700 dossiers, afegeix. 

Tota aquesta faena abans es feia a Brussel·les, explica el president del Comité d’Afers Jurídics del Parlament Europeu, Adrián Vázquez, i això feia que, burocràticament, tots els tràmits tardaren més de sis mesos. Per agilitzar la gran quantitat de treball que tenen, des de Euipo proposa mantindre totes les decisions polítiques a Brussel·les i assumir ells tota la tramitació de les denominacions d’origen, indica. 

Aquesta decisió afectarà la singularització de molts dels productes valencians, a més de tindre repercussió econòmica i laboral a la zona. De fet, de les 3.500 indicacions geogràfiques registrades a Europa, quasi 1.000 són espanyoles. En aquest sentit, el gerent de Vins Denominació d’Origen Alacant assenyala que algunes regions com Alacant tenen una tradició cultural molt important i que les fa mereixedores d’una protecció tan gran com el xampany.

El que sí que està clar és que a Alacant s'ubicarà l'oficina de registre de productes artesanals i industrials que es protegiran amb un nou segell europeu.

També et pot interessar

stats