El Parlament Europeu eleva el pes de l'ús de les energies renovables fins al 42% el 2030

A més, s'han canviat les regles del mercat de carboni, ja que s'apujarà el preu que pagaran les centrals elèctriques i fàbriques per la contaminació

El Parlament Europeu a Estrasburg (França) en una imatge d'arxiu
El Parlament Europeu, a Estrasburg (França), en una imatge d'arxiu / Yves Herman (Reuters)

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts una de les reformes més ambicioses pel que fa al canvi climàtic. En una votació al Parlament, s'ha aprovat que el pes de l'ús les energies renovables, que per al 2030 era fins al 32% al 2030, ara passe al 42%. A més s'han canviat les regles del mercat de carboni, ja que apujaran el preu que pagaran les centrals elèctriques i fàbriques per la contaminació. Puja el pressupost per al "gran pacte verd", i serà amb l'alça dels impostos a les importacions d'acer, ciment, alumini, fertilitzants, electricitat i hidrogen.

El Parlament Europeu ha aprovat una extensió del sistema que posa preu a les emissions de diòxid de carboni a la Unió Europea, un fons “social” per a la transició i la creació d’un mecanisme per a gravar les importacions de ferro, acer, ciment, alumini, fertilitzant, electricitat i hidrogen altes en CO₂. Els textos aprovats formen part del paquet climàtic comunitari Fit for 55 per a reduir les emissions de CO₂ en la UE el 2023 almenys en un 55% respecte als nivells del 1990. Aquest percentatge es va revisar a l’alça després de començar la guerra d’Ucraïna per a agilitzar la implantació de les renovables i reduir la dependència del gas rus.

La iniciativa més innovadora és el Mecanisme d’Ajustament de Carboni en Frontera (CBAM), una mesura que busca que les companyies europees estiguen subjectes a les normes climàtiques del bloc i que paguen pels drets d’emissió de C02 no tinguen desavantatge enfront dels rivals de tercers països amb legislació més laxa. Aquest impost s’aplicarà des de l’1 d’octubre del 2023.

També s’expandirà l’hidrogen, les emissions indirectes en determinades condicions, així com alguns productes intermedis, com alguns productes del ferro o l’acer. Els importadors europeus dels productes afectats hauran d’obtindre una autorització i comprar els drets d’emissió de CO₂ com si el producte s’haguera produït dins de la UE.

Aquest nou mecanisme està molt lligat a l’ampliació del sistema de comerç d’emissions de diòxid de carboni a la Unió Europea, anomenat ETS. Aquesta iniciativa europea posa preu al CO₂ alliberat per les instal·lacions industrials intensives en consum d’energia. Ara també s’ampliarà, i inclourà el transport marítim pesat i reduirà el volum de drets gratuïts d’emissions fins a arribar a zero el 2040. 

La revisió del sistema inclou la creació d’un mercat paral·lel, el ETS 2, que gravarà el CO₂ dels carburants del transport rodat i la calefacció dels edificis a partir del 2027. Els ingressos generats per ETS 2 es destinaran al Fons Social del Clima, que aportarà uns 86.000 milions d’euros per a ajudar les famílies vulnerables en la transició climàtica. "Junts farem d'Europa el primer continent climàticament neutral", ha defensat en xarxes socials després de la votació la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

També et pot interessar

stats