Desenvolupen una píndola d'ARN que funciona com una vacuna

La càpsula, que allibera la molècula directament en l'estómac, pot ajudar a lluitar contra la covid-19 i obri noves vies per als tractaments gastrointestinals

Píndoles, en una imatge d'arxiu
Píndoles, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La lluita contra la covid-19 avança amb noves possibilitats. Un equip d'investigació de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), als Estats Units, ha desenvolupat una manera d'administrar l'ARN —l'àcid ribonucleic en què es basen les vacunes contra la covid-19 de Pfizer i Moderna— a través d'una càpsula que pot engolir-se i que allibera la molècula directament en l'estómac. La troballa, publicada en la revista Matter i que ha avançat la Cadena Ser, representa una forma alternativa d'administrar les vacunes i podria ajudar a véncer les reticències que part de la societat hi mostra davant por de les agulles.

Però, a més d'aconseguir que els sèrums siguen més fàcils de tolerar, la nova píndola amb ARN també tindria altres aplicacions útils en tractaments de malalties gastrointestinals com ara les úlceres.

"Els àcids nucleics, en particular l'ARN, poden ser extremadament sensibles a la degradació, especialment en el tracte digestiu. La superació d'aquest repte obri múltiples vies de tractament, inclosa la possible vacunació per via oral", afirma Giovanni Traverso, professor adjunt d'Enginyeria Mecànica Karl van Tassel del MIT i gastroenteròleg de l'Hospital Brigham and Women's.

En l'estudi, Traverso i els seus col·legues demostren que podien utilitzar la càpsula desenvolupada per a administrar fins a 150 micrograms d'ARN —més que la quantitat utilitzada en les vacunes de covid d'ARNm— en l'estómac dels porcs.

Durant diversos anys, els laboratoris de Langer i Traverso han estat avaluant formes noves d'administrar medicaments en el tracte gastrointestinal. El 2019, els investigadors van dissenyar una pastilla que, després de ser ingerida, pot col·locar fàrmacs sòlids, com la insulina, en el revestiment de l'estómac.

La píndola, de la grandària d'un nabiu, té una cúpula alta i empinada inspirada en la tortuga lleopard. Igual que la tortuga és capaç de redreçar-se si roda sobre l'esquena, la càpsula és capaç d'orientar-se perquè el contingut puga injectar-se correctament en el revestiment de l'estómac.

El 2021, la investigació va demostrar que podien fer servir la càpsula per a administrar grans molècules com a anticossos monoclonals, en forma líquida. A continuació, van decidir intentar emprar aquest mecanisme per a introduir àcids nucleics, que també són molècules grans. Com que són susceptibles de degradar-se quan entren en el cos, necessiten ser transportades per partícules protectores. Per a aquest estudi, l'equip del MIT va usar un nou tipus de nanopartícula polimèrica que els laboratoris de Langer i Traverso havien creat recentment.

El pròxim repte ara és esbrinar si poden aconseguir una resposta immunitària sistèmica, inclosa l'activació de les cèl·lules B i T, mitjançant l'administració de vacunes d'ARNm utilitzant la càpsula que han desenvolupat. Aquest mètode també podria utilitzar-se per a crear tractaments dirigits a malalties gastrointestinals, que poden ser difícils de tractar mitjançant la injecció tradicional davall de la pell.

També et pot interessar

stats