La Generalitat obrirà una línia de crèdit per a empreses amb una alta despesa en energia

Aquesta línia de crèdit a cost zero es destinarà a empreses com les taulelleres, i també s'incentivaran les energies renovables i s'augmentaran els fons al bo tèrmic

Reunió de Puig amb els consellers per a abordar la resposta econòmica davant la crisi energètica
Reunió de Puig amb els consellers per a abordar la resposta econòmica a la crisi energètica / Twitter: @generalitat

El govern valencià plantejarà una nova línia de crèdits destinada a empreses amb una alta despesa en energia, com és el cas de les taulelleres, per a pal·liar la crisi energètica agreujada per la invasió d'Ucraïna per Rússia.

Aquesta mesura per a fer front a la pujada de preus de l'energia, amb el gas i el petroli pels núvols, és una de les que s'han acordat en la reunió que han mantingut el president de la Generalitat i els consellers d'Economia, Hisenda, Política Territorial i Medi Ambient.

Així, s'obrirà una línia de crèdit a cost zero per tornar els préstecs en cinc anys a empreses que fan un ús intensiu d'energia. També s'ha decidit incentivar les energies renovables i destinar més fons al bo tèrmic.

El conseller d'Economia i Treball, Rafa Climent, ha explicat que amb aquesta línia, amb més milions, "les empreses intensives en energia poden obtindre finançament i amb aquests diners anar sobrevivint".

Segons informa la Generalitat, en la reunió s'han analitzat les necessitats de cada sector econòmic per a poder elaborar una resposta efectiva al fort augment dels costos energètics.

Puig proposarà un pla d'acció en la Conferència de Presidents

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, proposarà en la Conferència de Presidents, que se celebrarà el 13 de març a La Palma, un pla d'acció estratègic per a donar una resposta immediata al sobrecost energètic.

El gas, quatre voltes més car

Les empreses ceràmiques valencianes estan desesperades a causa de la pujada imparable del preu del gas. Fins a quatre vegades més car es paga ara que fa dues setmanes.

Una tendència que s'agreuja a mesura que avança la guerra a Ucraïna i que obliga la indústria d'aquest sector a prendre mesures, com parades, ERTO o l'aplicació d'una taxa energètica. La patronal ceràmica Ascer ha arribat a plantejar una intervenció en el mercat energètic europeu.

Escalada que ja s'estava produint en els últims mesos i que posa en crisi un sector que dona faena directa a quasi 16.000 persones a la província de Castelló. Algunes empreses ja han aplicat ERTO en la plantilla. Els forns comencen a apagar-se per la falta de rendibilitat, i les parades de producció, en principi temporals, ja estan sobre la taula.

Taxa energètica

La pujada del preu del principal combustible que utilitza la indústria ceràmica ha derivat en l'adopció de mesures immediates. És el cas dels grups empresarials Pamesa, Azuvi i Cifre. A partir del mes que ve implantaran la taxa energètica. Un recàrrec econòmic que es fixarà en funció de la mitjana del preu del gas del mes anterior. Una mesura que repercutirà en el preu final de venda del producte.

També et pot interessar

stats