Ucraïna denuncia el bombardeig rus a un hospital infantil a Mariúpol

Les evacuacions es fan amb comptagotes i amb els tirs i la por de rerefons. Moscou i Kíiv pacten sis corredors per a civils en diverses ciutats durant dotze hores

Una dona amb un nadó abandona Ucraïna per un pas fronterer cap a Romania
Una dona amb un nadó abandona Ucraïna per un pas fronterer cap a Romania / Stoyan Nenov (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de març 2022 - 07:33 Actualitzat: 09 de març 2022 - 20:39

Un hospital infantil de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol ha quedat destruït pels atacs aeris de les tropes russes, segons ha informat l'Ajuntament de la localitat en una publicació en línia.

"Les forces d'ocupació russes han llançat diverses bombes sobre l'hospital infantil. La destrucció és colossal", han dit. L'atac, que va causar almenys 17 ferits segons les autoritats ucraïneses, s'ha realitzat mentre estaven oberts sis corredors humanitaris per a l'evacuació de civils de les ciutats, enmig d'acusacions mútues d'incompliment de les treves.

Almenys 1.170 civils han mort a Mariúpol des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, segons ha informat una agència d'informació estatal, citant dades del tinent d'alcalde de la ciutat, Serhí Orlov. "La gent està sense aigua, llum ni gas, els residents estan fonent la neu per poder beure", assegura.

Ucraïna viu ja catorze dies sota l'atac rus i l'evacuació de civils continua duent-se a terme amb comptagotes. Aquest dimecres el procés podria accelerar-se després que Moscou i Kíiv han acordat un nou alto el foc per a obrir sis corredors humanitaris, segons ha anunciat la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk. La treva, ha detallat, estarà en vigor de nou del matí a nou de la nit hora local (de 8 a 20 hores segons l'horari peninsular espanyol).

Les àrees pactades en què s'han de detindre els atacs per a deixar eixir la població atrapada són: la ruta entre Enerhodar i Zaporíjia; Mariúpol i Zaporíjia (al sud-est del país); Sumi, en direcció a la ciutat de Poltava (nord-est del país), Volnovakha amb Pokrovsk (al sud), i entre Ízium i Lozovà (al sud de Khàrkiv). El sisé corredor correspon a la regió de Kíiv, al nord d'Ucraïna, i inclou un recorregut que travessa Vorzel, Butxa, Borodianka, Hostomel i Irpín, a més de Stoianka i Bilohorodka.

Amb tot, Ucraïna denuncia que Rússia no ha respectat en gran mesura els plans d'evacuació civil. L'assessor del ministeri de l'Interior ucraïnès Vadym Denysenko ha denunciat Rússia ha fallat en gran mesura dimecres a l'hora de respectar els acords per a permetre que els civils siguen evacuats de pobles i ciutats a través dels corredors humanitaris. Les evacuacions han tingut lloc des de les ciutats de Sumy i Enerhodar, però no de la capital regional de Kharkiv i només parcialment a zones de la regió de Kíiv, ha dit Denysenko en televisió.

Ucraïna ha denunciat reiteradament la poca efectivitat d'aquestes rutes pels incompliments continus de la part russa, que no deixa d'efectuar atacs a les zones afectades. Les primeres evacuacions a través dels corredors humanitaris pogueren completar-se dimarts, després de fins a tres incompliments de l’alto el foc per part de Rússia, han permés que vora 5.000 persones i un miler de vehicles particulars hagen pogut abandonar la ciutat assetjada, segons ha informat Kirilo Timoixenko, cap adjunt de l'oficina del president ucraïnés Volodímir Zelenski a través de Telegram.

La xifra de persones evacuades de Sumi, tot i que pot semblar important, no resulta significativa si es té en compte que aquesta ciutat té vora 270.000 habitants. L'evacuació de Sumi va començar a primera hora del matí del dimarts amb una primera columna d'uns 20 autobusos plens de ciutadans, sobretot estudiants estrangers de l'Índia. Una segona columna de més de 35 autobusos va eixir a la vesprada de la ciutat amb més de 600 persones, ara convertides en refugiades.

Les evacuacions s'han fet amb por i amb tirs de fons, com manifesten alguns testimonis: "Havíem de córrer només 50 metres, però va començar un tiroteig, vam caure a terra i vaig pensar que mai tornaria a alçar-me", relatava una veïna d’aquesta població, que ja està en un centre per a refugiats.

La guerra deixa ja almenys 27 civils morts en la ciutat de Khàrkiv en les últimes hores pels atacs de les tropes russes. L'Organització de les Nacions Unides, l’ONU, ha verificat més de 1.300 civils morts o ferits en el conflicte.

Pel que fa als menors, 29 han perdut la vida. Segons l'ONG Save the Children, un milió de xiquets han hagut de fugir dels seus pobles i molts ho han fet sense els pares.

Els serveis d'emergència a 'hospital infantil de Mariúpol.
Els serveis d'emergència a 'hospital infantil de Mariúpol. / Reuters

"Ucraïna no es rendirà", va afirmar el president Zelenski en un discurs en la Cambra dels Comuns del Regne Unit.

Distribució de la població refugiada d'Ucraïna per país de destinació
Distribució de la població refugiada d'Ucraïna per país de destinació / À Punt NTC

Des que va començar la invasió, més de dos milions de ciutadans, segons xifres de l'ONU, han abandonat Ucraïna. La majoria s'han dirigit a nacions veïnes com Polònia, Moldàvia o Romania.

Les forces russes han destruït quasi la totalitat de la defensa antiaèria d'Ucraïna, des de la invasió el passat de 24 de febrer, amb el pretext de protegir les regions separatistes prorusses de Donetsk i Lugansk, segons ha informat el Ministeri de Defensa rus.

"En el curs de l'operació han sigut destruïdes un total de 2.786 instal·lacions de la infraestructura militar d'Ucraïna. [...] Fins al dia de hui ha sigut inutilitzat el 90% dels aeròdroms militars en els quals es basava el gruix de l'aviació militar", ha declarat el portaveu del Ministeri de Defensa, Ígor Konaixénkov.

També et pot interessar

stats