La CEV alerta que les empreses taulelleres podrien entrar en pèrdues si la guerra s'allarga

Luis Martí destaca que el preu del gas s'ha duplicat i que les mines d'Ucraïna, d'on prové el 70% de l'argila, estan tancades i només hi ha estoc per a dos mesos

Treballador d'una empresa taulellera a les comarques de Castelló
Treballador d'una empresa taulellera a les comarques de Castelló / À Punt Notícies

El sector tauleller de les comarques de Castelló és el sector econòmic valencià "més perjudicat" pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna. Així ho ha destacat en Les notícies del matí el president de la patronal empresarial CEV Castelló, Luis Martí. La situació repercuteix en el preu del mercat, no es pot mantindre durant un temps llarg i algunes empreses "podrien entrar en pèrdues".

Les empreses taulelleres estan rebent un impacte directe per la guerra. Només en un dia, de dijous a divendres de la setmana passada, el preu del gas es va duplicar i les mines d'argila d'on es nodreixen estan tancades.

"Aquesta pujada de preus és molt difícil repercutir-la als mercats de manera permanent i amb aquests preus del gas les empreses no poden treballar perquè entren en pèrdues", ha apuntat Martí.

El 70% de les argiles que utilitza la indústria taulellera són de la zona del Donbass, a Ucraïna, afectada pel conflicte. Ara no hi ha subministrament i si queden en mans russes, tampoc se sap com afectaran les sancions, indica el president de la patronal castellonenca. "Amb les mines i ports tancats el sector té estoc per a dos mesos", alerta Martí.

A més, la guerra també influeix en les vendes de taulell en el mercat rus i ucraïnés. Rússia és un client molt important per al mercat tauleller, el que ocupa el 12 lloc de totes les exportacions.

El turisme rus és residual

Luis Martí, que és també president de la Confederació d'Empresaris Turístics de la Comunitat Valenciana, ha afirmat que el turisme rus no es ressentirà perquè a la Comunitat Valenciana és residual i només rebem un 1,5% del total de russos que venen a Espanya. "En el millor dels anys han vingut 60.000 russos", afig.

El que sí que pot afectar, indica, "és a l'ànim dels turistes del centre d'Europa, com Alemanya o Polònia que viuen de prop l'ambient bèl·lic".

Sobre les Falles, Martí espera que es torne a nivells d'ocupació de 2019 previs a la pandèmia, amb una ocupació superior al 75% en els dies previs a les festes per a després aconsegueix xifres del 90 o 95%.

També et pot interessar

stats