Taulell, calcer, agroalimentari i turisme són els sectors més amenaçats per la guerra iniciada per Rússia

La Cambra de Comerç de la Comunitat Valenciana considera que el conflicte bèl·lic podria derivar en una reculada de les exportacions d'aquests productes a més de "tensionar" el mercat de matèries primeres

La guerra iniciada per Rússia afectarà molts sectors

El preu dels combustibles i de l'energia no són els únics afectats per la guerra que aquest dijous ha iniciat Rússia a l'envair Ucraïna. La Cambra de Comerç de la Comunitat Valenciana considera que el conflicte bèl·lic podria derivar en una reculada de les exportacions de taulells, calçat, productes agroalimentaris i també del turisme, a més de "tensionar" el mercat de matèries primeres.

La Cambra de Comerç assenyala que el turisme rus, especialment apreciat a la regió per l'elevada despesa mitjana, no s'ha recuperat després de la pandèmia i previsiblement seguirà estancat.

D'altra banda, considera que les sancions financeres a Rússia suposaran un fre a la inversió de capital rus a Espanya, per la qual cosa les empreses hauran d'anar cercant nous mercats per als seus productes i també nous proveïdors alternatius. "El conflicte no és nou —està enquistat des de 2014— però l'inici de la invasió a Ucraïna ha traspassat límits no desitjables. Les primeres mesures a prendre pels països de l'OTAN són les sancions, financeres i polítiques primer, però que es traslladaran a l'àmbit comercial", assenyala el citat informe.

La possibilitat que es disparen les matèries primeres preocupa les empreses valencianes, que ja busquen mercats alternatius per a les exportacions i també per als materials que importen d'aquests països.

Les relacions comercials de la Comunitat Valenciana amb Rússia registren des de 2014 un continuat descens, tant en compres com en vendes. Altres productes, com el sector automobilístic i el de béns d'equip, també han patit una notable reculada en aquest mercat en els últims anys.

En el cas d'Ucraïna, les exportacions valencianes no són molt quantioses i mostren un comportament irregular al llarg dels últims sis anys, mentre que les importacions han crescut per l'augment de les compres de matèries primeres.

També et pot interessar

stats