Ucraïna i Rússia inicien les converses per a un alto al foc mentre continuen els atacs

La invasió ordenada per Putin ha causat 352 civils morts i 1.700 ferits entre la població civil d'Ucraïna, que assegura que ha matat 4.500 soldats russos

Taula de diàleg entre Rússia i Ucraïna a Bielorússia
Taula de diàleg entre Rússia i Ucraïna a Bielorússia / @RusEmbassyMinsk
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de febrer 2022 - 07:18 Actualitzat: 28 de febrer 2022 - 18:24

Ucraïna i Rússia ha començat les negociacions en un punt sense identificar de la regió de Hòmel, a la frontera ucraïnés-bielorussa, en les quals Kíev intenta aconseguir l'alto el foc de Moscou després de cinc dies de guerra. La delegació del Kremlin, que encapçala l'ajudant presidencial Vladímir Medinski, conversa des d'aquest migdia amb representants del govern ucraïnés, que lidera el ministre de defensa Oleksí Rezníkov.

Minuts abans, en un discurs en vídeo, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha instat els soldats russos a abandonar el país i deposar les armes, advertint que 4.500 haurien mort ja en el combat. També ha denunciat que la invasió russa ha matat a 352 civils, 16 d'ells menors, i ha deixat vora 1.700 persones ferides. L'alta comissionada de l'ONU per als drets humans, Michelle Bachelet, només ha pogut verificar, de moment, 102 morts i 304 ferits entre la població civil a causa dels bombardejos i l'artilleria pesant, si bé anticipa que la xifra final serà "malauradament" molt superior.

Negociacions sota l'amenaça nuclear

El govern ucraïnés ha manifestat un gran escepticisme sobre els resultats de la reunió, que té lloc sota l'amenaça nuclear que el president rus va activar aquest diumenge, quan va ordenar posar en alerta l'arsenal. Des d'occident, governs com el britànic han interpretat l'amenaça com una estratègia de distracció per a compensar el fracàs en el calendari previst per a controlar les principals ciutats ucraïneses, en les quals l'exèrcit rus s'ha trobat una oposició més gran de l'esperada. No obstant això, a la UE s'ha vist amb preocupació el fet que Bielorússia haja eliminat la seua neutralitat nuclear en la nova Constitució, la qual va aprovar ahir en un referèndum que per als països europeus no va ser democràtic.

En la vespra de la reunió, Zelenski ha instat la Unió Europea a acceptar l'entrada de manera immediata d'Ucraïna, una via que intenta aconseguir des de fa huit anys. "Ens pertanyen, són dels nostres i els volem dins", manifestà aquest diumenge la presidenta de la Comissió Europea Ursula von der Leyen.

Putin es compromet amb Macron a respectar la població civil

El president rus, Vladímir Putin, s’ha compromés aquest dilluns amb el president de França, Emmanuel Macron, a respectar la població d’Ucraïna i les infraestructures civils.

Macron ha telefonat Putin, a petició del seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelinski, al qual va formular aquestes peticions, així com la seguretat de les carreteres, especialment la del sud de Kíev, ha informat un comunicat del Palau de l'Elisi (la presidencia del govern de França) "Putin ha confirmat la seua voluntat de comprometre's en aquests tres punts", i també a seguir en contacte amb Macron en els dies pròxims per a previndre un empitjorament de la situació, ha afegit l'Elisi.

Rússia tanca l'espai aeri a la UE i el ruble es desploma un 30%

Rússia ha tancat l'espai aeri als vols de 36 països, inclosos tots els de la UE i el Canadà, copiant la mesura que els mateixos estats han adoptat contra l'aviació civil i militar russa, segons ha anunciat l'Agència Federal de Transport Aeri. I no és l'única reacció contra la pressió d'Occident. Un portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha advertit que el subministrament d'armament i equip militar que la UE ha anunciat en benefici d'Ucraïna desestabilitzarà més la situació i tindrà "conseqüències perilloses".

El govern de Suïssa s'ha sumat "plenament" a les sancions de la UE contra Rússia i ha ordenat congelar els fons russos que es troben en el sistema financer helvètic. Hores abans, Moscou presumia de tindre potencial per a fer front al vendaval de sancions econòmiques i elevava del 9,5 fins al 20% el tipus d'interés per a protegir els estalvis de la població. El bloqueig als principals bancs russos de l'accés al SWIFT, el sistema internacional d'intercanvi bancari ha desplomat el ruble un 30% respecte del dòlar i l'euro. Un descens històric que no es veia des de principis de la dècada dels 90.

El president nord-americà, Joe Biden, mantindrà aquest dilluns amb representants de la UE contactes per a tancar noves sancions i augmentar l'aïllament de Rússia del sistema financer internacional. Aquest dilluns els EUA han prohibit les operacions amb el Banc Central de Rússia, del qual també han congelat els actius.

Vehicles cremats i un edific danyat per projectils a la regió separatista de Donetsk
Vehicles cremats i un edific danyat per projectils a la regió separatista de Donetsk / Alexander Ermochenko (Reuters)

Combats i bombardejos a les ciutats en el cinqué dia d'ofensiva

En el cinqué dia d'ofensiva russa, bombes i míssils han tornat a caure en diferents punts del territori ucraïnés. En la matinada d'aquest dilluns un míssil rus ha impactat contra un edifici residencial a la ciutat de Txerníhiv, a 150 quilòmetres de la capital. Tant a Kíev, com a Khàrkiv, la segona ciutat més gran del país, s'han sentit explosions que han trencat la relativa treva de les últimes hores. El govern ucraïnés assegura haver contingut les tropes russes que diumenge aconseguiren entrar en aquesta ciutat.

Mapa de la invasió: actualitzat el 28 de febrer
Mapa de la invasió: actualitzat el 28 de febrer / À Punt NTC

El comandament militar ucraïnés assegura que les forces armades han detingut l'avanç de les tropes russes cap a Kíev i que han causat "baixes considerables". El ministre de Defensa insisteix que la ciutat no s'entregarà de cap manera i diu estar guanyant després de més cent hores de resistència. Per a frenar l'avanç rus a aquest i altres nuclis urbans el govern ha alliberat els presos amb experiència militar.

Per contra, Rússia presumeix de dominar per complet l'espai aeri ucraïnés i d'haver destruït en les últimes hores huit vehicles de llançament de míssils i cinc avions. Entre aquests podria estar Myria, l'avió més gran del món i la joia de la corona de l'aviació ucraïnesa. El balanç rus de l'ofensiva parla de 1.114 instal·lacions militars bombardejades i de la destrucció de 314 i tancs, 274 vehicles militars, 57 llançadores de míssils i 121 peces d'artilleria i morters.

Persones refugiades d'Ucraïna esperen un autobús per a ser conduïts a un centre d'acollida a Polònia
Persones refugiades d'Ucraïna esperen un autobús per a ser conduïts a un centre d'acollida a Polònia / Bryan Woolston (Reuters)

Mig milió de persones desplaçades

El Ministeri de Defensa rus ha fet una crida "als habitants pacífics" per a abandonar la capital per la carretera Kíev-Kasilkov que haurien habilitat com a via segura. A la ciutat es podria estar preparant ja el magnicidi del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, assegura The Times. Segons el diari britànic, a la ciutat han arribat 400 efectius del grup Wagner, una milícia paramilitar russa que dirigeix un aliat de Putin, amb l'encàrrec de decapitar el govern. El rotatiu assegura que porten una llista amb 23 alts càrrecs a què assassinar, que encapçala Zelenski.

Vora 450.000 ucraïnesos han fugit del país a nacions veïnes des del començament de la invasió, segons ha indicat l'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR), que assenyala a Polònia, Hongria, Moldàvia, Eslovàquia i Romania com els principals destins de la primera onada de persones refugiades. A aquesta xifra cal sumar les més de 100.000 persones desplaçades internament pel conflicte.

Ucraïna eleva a 352 morts i uns 2.000 ferits el balanç de víctimes civils des de la invasió

Ucraïna eleva a 352 morts i uns 2.000 ferits el balanç de víctimes civils des de la invasió El Ministeri de Sanitat d'Ucraïna ha actualitzat aquest dilluns el balanç de víctimes civils a conseqüència de la invasió russa i, encara que manté en 352 la xifra provisional de morts, ha situat ja la de ferits per damunt dels 2.000 (en concret, 2.040).

També et pot interessar

stats