La Unió Europea armarà Ucraïna i prohibirà els mitjans russos que "desinformen"

Els Vint-i-set també plantegen sancions contra Bielorússia per considerar que ha col·laborat amb Rússia en la invasió

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen i l'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell / Stéphanie Lecocq (Reuters)

La Unió Europea proposa finançar amb fons comuns proveir "material letal" perquè Ucraïna puga defensar-se de la invasió russa i també prohibir aquells mitjans russos que "desinformen", com RT o Sputnik.

Així ho han avançat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, en una intervenció conjunta prèvia a la reunió de ministres d'Afers Estrangers del bloc comunitari.

Ambdós mandataris han anunciat noves sancions a Bielorússia perquè consideren que el país ha col·laborat amb Rússia en la invasió d'Ucraïna. Pel que fa al tancament de l'espai aeri en les aerolínies i avions russos, que ja havien decretat un seguit de països membres, Von der Leyen ha afirmat que la mesura es farà efectiva en tota la Unió Europea.

Quant al bloqueig d'exportacions russes, la presidenta de la Comissió Europea ha remarcat que s'aplicarà a sectors com l'acer, els minerals i el tabac.

Aquestes mesures se sumen a la paralització de transaccions del Banc Central de Rússia i l'exclusió de diversos bancs russos del Swift anunciades aquest dissabte.

Borrell ha fet valdre la "coordinació absoluta" entre els Vint-i-set i ha titlat de "guerra flagrant" la invasió del territori ucraïnés per Rússia. A més, ha emfatitzat que "per primera vegada en la nostra història, la UE donarà equips letals a un tercer país". El cap de la diplomàcia comunitària també ha anunciat que ha instruït el seu equip i el personal militar de la UE per a crear un mecanisme que coordine les peticions de l'exèrcit ucraïnés, a fi de "poder respondre de manera més eficaç", juntament amb els estats membres, a les seues sol·licituds.

Per la seua part, Von der Leyen s'ha declarat "orgullosa de la càlida benvinguda dels europeus als ucraïnesos" i ha dit que la Unió Europea rep "amb els braços oberts els ucraïnesos que han de fugir de les bombes de Putin".

També et pot interessar

stats