Occident exclou parcialment Rússia del sistema bancari Swift

La Unió Europea prepara un paquet d’ajuda militar urgent a Ucraïna

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Unió Europea

Els Estats Units i la Unió Europea, juntament amb altres socis occidentals, han acordat excloure "determinats" bancs russos del sistema internacional Swift, una contundent mesura econòmica que se suma a les preses en les anteriors jornades.

La mesura “garantirà que aquests bancs queden desconnectats del sistema financer internacional i alteren la seua capacitat per a operar globalment”, segons explica un comunicat conjunt subscrit per la UE, el Canadà, el Regne Unit i els Estats Units. 

L'exclusió de les entitats russes, els noms de les quals no precisa el comunicat, de la Societat de Telecomunicació Financera Global Interbancària (Swift, per les seues sigles en anglés) es produeix després d'intenses consultes en els últims dies entre els EUA i els Vint-i-set, alguns dels quals havien plantejat els seus dubtes sobre aquest tema.

El sistema de transaccions Swift és la base del sistema financer global i l'usen 11.000 bancs en 200 països per a poder fer transferències.

A més, els aliats occidentals han pactat "imposar mesures restrictives" contra el Banc Central de Rússia amb l'objectiu de "previndre l'ús de les seues reserves internacionals per a soscavar l'impacte" de les sancions.

En una declaració, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que "totes aquestes mesures perjudicaran significativament la capacitat de Putin per a finançar la seua guerra", que ha remarcat que està destruint "el futur del seu propi país".

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït l'acord en un nou vídeo dirigit a la nació: "Sembla que Ucraïna ha guanyat la sinceritat i l'atenció de tot el món normal i civilitzat”.

A Rússia ja s'han observat llargues cues de ciutadans que intenten retirar diners en efectiu d'entitats bancàries a conseqüència de l'anunci d'aquesta mesura.

La UE prepara un paquet d'ajuda militar urgent

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea es reuneixen aquest diumenge per videoconferència per a acordar un paquet d'ajuda militar urgent a les forces armades ucraïneses. L’alt representat per a la Política Exterior dels Vint-i-set, Josep Borrell, ha avançat que s’adoptaran noves mesures “contra l’agressió de Rússia”. 

El ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha anunciat a les xarxes socials que Espanya “donarà suport fermament” aquest paquet. 

Altres socis comunitaris com França, els Països Baixos, Bèlgica o Alemanya ja han anunciat l'enviament d'ajuda militar. El govern encapçalat per Macron també ha informat que prendrà mesures per a congelar els béns financers de personalitats russes al país i lluitar contra la propaganda del Kremlin i que subministrarà combustible a les autoritats ucraïneses.  

L'executiu germà, encapçalat pel socialdemòcrata Olaf Scholz en coalició amb liberals i verds, han canviat un puntal de la política exterior alemanya en les darreres dècades en decidir exportar armes letals per a donar suport a l'exèrcit d'Ucraïna.

També et pot interessar

stats