Caiguda històrica del ruble, que es desploma vora un 30% per les noves sancions a Rússia

En un primer moviment es van sancionar diversos bancs russos i el deute sobirà, i posteriorment s'ha decidit excloure algunes entitats financeres del Swift

Les sancions econòmiques a Rússia comencen a fer-se notar en els mercats internacionals / À Punt NTC

El ruble s'ha desplomat en el mercat Forex quasi un 30% enfront del dòlar i l'euro després de l'anunci d'alguns bancs del sistema de comunicacions interbancària internacional SWIFT i la paralització per part de la Unió Europea (UE) de les transaccions amb el Banc Central de Rússia (BCR) a conseqüència de la guerra amb Ucraïna.

Poc després de les 09:00, hora local, el ruble perdia un 28,34% enfront del bitllet verd, la taxa de canvi del qual es va situar en 107,48 dòlars per ruble. La moneda russa baixava al seu torn un 27,02%, fins a 119,8 euros per ruble.

En el cas del dòlar, es tracta d'una caiguda rècord des de 1993 i en el de l'euro és el màxim enfonsament des d'almenys 1994.

La taxa de canvi del ruble va començar a caure arran de l'ofensiva militar llançada dijous passat per Rússia a Ucraïna. Aquell dia la borsa de valors de Moscou es va desplomar més d'un 33%.

En un primer moviment Occident va sancionar diversos bancs russos i el deute sobirà, i en un segon va decidir excloure algunes entitats financeres del SWIFT.

El Banc de Rússia ha pres mesures per a garantir l'estabilitat financera dels bancs sancionats, com l'alliberament de les reserves de capital acumulades per valor de 733.000 milions de rubles (6.245 milions d'euros) per a préstecs de consum i hipoteques. A més, a partir d'aquest dilluns es reprén la compra d'or en el mercat nacional.

Davant d'aquest escenari, algunes de les grans fortunes afectades per aquests moviments econòmics han començat a plantar cara a Putin. Entre ells, oligarques com Oleg Deripaska, milionari de la indústria de l'alumini, o Mikhaïl Fridman, propietari del banc rus Alfa Bank i d'empreses com la cadena espanyola de supermercats Dia, demanen que es pose fi a la guerra. El magnat Roman Abramovich s'ha oferit a ajudar en les converses de pau entre Rússia i Ucraïna.

També et pot interessar

stats