La borsa espanyola es desploma un 4,31% en obrir després de l'atac rus a Ucraïna

La crisi per part dels parquets internacionals, marcada per Wall Street, la repliquen altres mercats regionals de tot el món a Europa i Àsia

Caigudes en la majoria de bosses de tot el món, segons reflecteixen els monitors de la borsa de Madrid
Caigudes en la majoria de bosses de tot el món, segons reflecteixen els monitors de la borsa de Madrid / Altea Tejido (Efe)

Les borses del món s'encaminen aquest dijous a una obertura amb fortes pèrdues a conseqüència de l'inici de la intervenció militar de Rússia a Ucraïna, que, d'altra banda, ha disparat la cotització del petroli. La previsió és que continuen les caigudes en una borsa marcada per les tensions geopolítiques.

La borsa espanyola s'ha desplomat aquest dijous en l'obertura en caure un 4,31% després de l'anunci d'aquesta matinada del president de Rússia, Vladímir Putin, del començament d'una operació militar contra Ucraïna.

A les 09:00 hores, el selectiu espanyol, IBEX 35 perd 362,70 punts, un 4,31% i se situa en 8.077,40 punts. Enguany, la borsa espanyola perd un 7,42%.

Pel que fa a les dades macro, aquest dimecres s'ha confirmat que la taxa d'inflació interanual de la zona euro se situà al gener en el 5,1%, la qual cosa suposa l'encariment més gran dels preus a la regió de l'euro de tota la sèrie històrica.

La resta de borses europees també van tancar en negatiu aquest dimecres, tret de Londres, que ha aconseguit un lleuger avanç del 0,05%. París ha cedit un 0,10%, Frankfurt, un 0,42% i Milà un 0,34%.

Wall Street es prepara per a fortes pèrdues

Wall Street es prepara per a un dijous en què, a priori, les caigudes continuaran una vegada que òbriga el parquet novaiorqués, que també ha vist fortes reculades en els futurs del S&P 500 i l'índex compost del mercat Nasdaq.

Els futurs deldí Dow Jones, que avancen els moviments del principal indicador de la Borsa de Nova York, van caure aquest dimecres més de 600 punts, al voltant d'un 2% en reacció a l'anunci fet pel president rus, Vlamir Putin.

El Dow Jones ja havia tancat dimecres en roig, amb una reculada de l'1,38%, i es va situar en el seu nivell més baix de l'any. La bossa novaiorquesa acumula una mala ratxa marcada per les tensions geopolítiques, la inflació als EUA i la perspectiva d'un ajust monetari per part de la Reserva Federal.

Les borses de la Xina i Taiwan es desplomen per l'atac rus

Els principals índexs de les borses de valors de Hong Kong, la Xina continental i Taiwan s'han desplomat després que el president rus, Vladímir Putin, ordenara una operació militar a Ucraïna, amb caigudes d'entre el 2 i el 4%.

També la Borsa de Singapur ha registrat una caiguda de més del 3% de l'indicador principal, Straits Times.

En general, els parquets no van fer més que seguir la tendència davant la crisi per part dels parquets internacionals, marcada per Wall Street i replicada per altres mercats regionals com el japonés, l'indi o l'australià.

El petroli, disparat

Mentrestant, els preus del petroli han pujat amb força i el cru de Texas, de referència als Estats Units, guanyava durant la nit quasi un 5% i se situava per damunt dels 96 dòlars el barril. El petroli de Brent, de referència a Europa, es disparava també i superava la barrera dels 100 dòlars.

També et pot interessar

stats