Putin posa en alerta les forces nuclears

El president rus ha argumentat que "els càrrecs més alts dels principals països de l'OTAN" han fet declaracions agressives

El president de Rússia, Vladímir Putin, en una reunió amb el ministre de Defensa i al cap de l'Estat Major
El president de Rússia, Vladímir Putin, en una reunió amb el ministre de Defensa i al cap de l'Estat Major / Aleksei Nikolskii (Sputnik)

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat posar les forces de contenció russes, també les nuclears, en "règim especial de servei", en resposta a les sancions i al reforçament militar de l’OTAN.

"Els més alts càrrecs dels principals països de l'OTAN es permeten declaracions agressives en contra del nostre país. Per això ordene al ministre de Defensa i al cap de l'Estat Major posar les forces de contenció de l'exèrcit rus (que inclou les nuclears) en règim especial de servei", ha dit. I la resposta dels dos màxims responsables de les forces armades ha sigut un sí, acompanyat d’una cabotada. El ministre de Defensa Serguei Xoigú i del cap de l’Estat Major, Valeri Gueràsimov, formen, junt amb Putin, la tríada que té accés al botó nuclear, encara que per a activar-lo només es necessiten dues persones. 

Els experts en seguretat no creuen que l’amenaça es complisca i els Estats Units la qualifiquen d’inacceptable. 

Rússia disposa d’un potent arsenal nuclear. El va poder provar el 19 de febrer en unes maniobres militars a Bielorússia, quan encara mantenia que no tenia intenció d’envair Ucraïna.

L'OTAN ha criticat la "perillosa retòrica" del Kremlin després de l'anunci del president rus. En declaracions a la cadena estatunidenca CNN, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha reconegut estar preocupat per l'augment de les tensions amb Moscou. "Si combines aquesta retòrica amb el que els russos estan fent sobre el terreny a Ucraïna, llançant una guerra contra una nació sobirana independent, això afig gravetat a la situació", ha remarcat Soltenberg.

La Unió Europea, per la seua part ha anunciat aquest diumenge que armarà Ucraïna, tancarà l'espai aeri a Rússia i prohibirà a Europa els mitjans russos que desinformen, entre ells RT i Sputnik.

També et pot interessar

stats