Les taulelleres comencen a aplicar una "taxa energètica" de recàrrec per l'alça del preu del gas

Fabricants com Pamesa o Cifre la repercutiran de manera temporal i excepcional des de l'1 d'abril per a garantir la viabilitat del negoci

Fàbrica de taulell, en una imatge d'arxiu
Fàbrica de taulell, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La forta pujada dels preus de l'energia, espentada més encara per la invasió de Rússia a Ucraïna, impacta de ple en la indústria taulellera. Algunes empreses del sector, com ara el grup Pamesa o Cifre, han decidit implantar a partir de l'1 d'abril i de manera "temporal" i "excepcional" una "taxa energètica" als seus productes. Funcionarà com un recàrrec que s'aplicarà als compradors i que es fixarà en funció del preu mitjà del gas cada mes, segons precisen totes dues firmes en cartes dirigides a la clientela a què ha tingut accés À Punt NTC. 

Pamesa, el fabricant més gran de rajoles ceràmiques d'Europa, justifica la mesura per l'escalada dels preus del gas, un combustible bàsic amb què funcionen els forns ceràmics i que "s'ha multiplicat de manera exponencial respecte de l'any passat", afirma el conglomerat propietat de Fernando Roig. La nova taxa s'establirà a partir del preu mitjà del gas durant el mes anterior a través d'una fórmula per la qual cada euro que exdedisca el preu base del combustible —que és 80 euros per megawatt hora— comportarà un recàrrec de 0,035 euros per metre quadrat de taulell. Encara no s'ha determinat, per tant, l'import total que suposarà la taxa per a abril. 

Les últimes dues setmanes el preu del gas s'ha multiplicat pràcticament per quatre i aquest dimarts marcava un nou record per damunt de 215 euros el megawatt hora, amb un pic de 345. La vertiginosa escalada per la guerra a Ucraïna ha disparat una tendència que ja encadenava diversos mesos a l'alça i afecta tota la indústria ceràmica espanyola, segona exportadora mundial després de la Xina. "Amb els costos actuals, ens és impossible mantindre la producció a les nostres plantes sense posar en risc la viabilitat de l'empresa i, per tant, de les més de 4.000 persones i famílies que la formem", argumenta Pamesa. La mesura afecta a totes les marques del grup, que inclou entre altres firmes TAU, Navarti o Prissmacer.

Des de la companyia també apunten que els costos d'electricitat, embalatges, esmalts i altres productes necessaris per a la fabricació dels taulells han pujat dràsticament durant un període molt curt de temps. Això se suma al fort augment del preu del gas i agreuja encara més "la important crisi energètica i de matèries primeres que la indústria pateix des de fa diversos mesos. 

També et pot interessar

stats