Eva Blasco (CEV): "Un acord de govern no hauria d'incentivar o pressionar empreses perquè retornen a Catalunya"

La presidenta de la Confederació Empresarial Valenciana a València critica que la investidura de Sánchez s'està pactant "a colp de talonari" amb els partits catalans i acusa la classe política "d'immiscir-se" en temes empresarials i econòmics

Entrevista a Eva Blasco, presidenta de la CEV a València

La patronal valenciana està preocupada pels acords polítics del PSOE amb els partits nacionalistes per a lligar la investidura de Pedro Sánchez, especialment el que ha tancat amb Junts, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont. En una entrevista aquest dilluns en Les notícies del matí, la presidenta de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) a València, Eva Blasco, ha acusat la classe política d'ingerència en el món econòmic per haver incorporat en els pactes assumptes "propis" de l'àmbit empresarial i del diàleg social. "Els polítics han de negociar allò que depén d'ells, però no ha d'anar més enllà i immiscir-se en temes empresarials i econòmics", ha sostingut.

La directiva valenciana ha defensat els postulats de la Conferència Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), patronal en què està inclosa la CEV, que aquest dilluns celebra un comité "extraordinari i urgent" per a abordar la situació que s'obri després de l'entesa PSOE-Junts. Un dels assumptes que més alerta ha generat entre l'empresariat és el pla d'incentius que contempla la negociació per a fomentar el retorn a Catalunya de les empreses que el 2017 decidiren canviar la ubicació a altres territoris per la incertesa arran de la declaració unilateral d'independència. En aquest assumpte, Blasco s'ha expressat de manera contundent: "Creiem que un acord de govern no pot decidir on estableixen les seus socials les empreses. No hauria d'incentivar-les, o fins i tot pressionar-les, perquè tornen a Catalunya".

La política no hauria d'immiscir-se en temes empresarials i econòmics

Blasco, que també presideix l'Associació d'Empresàries i Professional (EVAP), s'ha mostrat molt crítica amb la deriva de les negociacions dels socialistes amb els independentistes catalans, però també amb els partits bascos —ha mencionat explícitament el PNB—. "És una investidura que s'està pactant a colp de talonari", ha afirmat, per a deixar clar després que la recaptació d'empreses no es pot fer a canvi de diners perquè això és "discriminatori" per a la resta de territoris "i contrari a les normes de la Unió Europea". Sobre la condonació de part del deute que té Catalunya amb l'Administració de l'Estat que contempla l'acord, ha dit que la patronal valenciana no s'hi oposa a aquesta mesura, sempre que s'aplique igual a la Comunitat Valenciana. En tot cas, l'empresària ha advertit que els pactes als que han arribat els socialistes per a retindre el govern del país "distorsionen la igualtat dels espanyols en l'estat del benestar".

La responsable de CEV a València també s'ha mostrat contrària a mesures incloses en pactes que el PSOE ha lligat amb altres forces polítiques progressistes com Sumar, partit encapçalat per la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i grup parlamentari on està inclosa la coalició valencianista Compromís. En concret, ha lamentat la reducció de la jornada laboral de les 40 hores setmanals actuals a 37,5 —set i mitja al dia— que es planteja. A parer seu, és una iniciativa "populista" i "perillosa" que no es pot aplicar de manera generalitzada al país perquè pot ressentir una productivitat que ja de per si és baixa. A més, ha acusat la classe política de buidar, amb aquest tipus de decisions, una àrea tan important com és la negociació col·lectiva. "Sembla curiós que una persona que prové de l'àmbit sindical vullga carregar-se la negociació col·lectiva i el diàleg social amb un acord així", ha opinat, en referència a la líder de Sumar.

Durant l'entrevista, la representant de la patronal valenciana ha demanat "no demonitzar" sectors com la construcció, el turisme o l'hoteleria, i ha justificat que molts negocis paguen salaris baixos perquè no tenen rendibilitats altes. "No demonitzem sectors fins a veure si estan tenint beneficis extraordinaris, jo puc garantir que no, o si realment paguen el que poden" ha dit, en defensa de bars i restaurants. Igualment, s'ha mostrat partidària en la racionalització d'horaris i ha lamentat que ja s'han perdut els avanços aconseguits en pandèmia en aquest punt. "Volem que els grans magatzems estiguen oberts fins a les nou i mitja de la nit, és necessari?", s'ha preguntat.

Preocupació per l'ampliació del port de València

Finalment, Blasco ha parlat sobre l'ampliació del port de València, un assumpte sobre el qual ha dit estar "preocupada" a causa de les "pressions" que hi ha des de la política per tal que no tire avant. El projecte està encara pendent d'aprovació en el Consell de Ministres i alguns partits com Sumar o Compromís s'hi oposen per l'impacte mediambiental que pot provocar.

Tota acció humana tindrà conseqüències mediambientals. No avancem per això? Aleshores estaríem en l'època de les cavernes

La responsable de CEV a València considera que aquestes postures no se sostenen perquè "el perjuí en les platges del sud ja està fet". Ha insistit, per això, que el que cal ara és incloure fons per a regenerar el litoral i que el projecte per a construir la nova terminal nord ja contempla inversions per a compensar el dany mediambiental. "No podem negar que tota acció de l'home tindrà conseqüències mediambientals. També les tenen les plantes fotovoltaiques. No avancem per això? Aleshores estaríem en l'època de les cavernes", ha argumentat. Davant de la polèmica actuació, des de la CEV demanen al PSPV que tinga "altura d'estat" i que els diputats i senadors valencians que estiguen a Madrid donen suport al projecte d'ampliació del port perquè és una infraestructura "crítica" per a València, la província i tota la comunitat autònoma.

També et pot interessar

stats