Sindicats i patronal discrepen en la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores

UGT-PV i CCOO-PV defensen que la mesura és factible, mentre que la CEV critica que no s’ha tingut en compte la veu de l’empresariat

La jornada laboral a Europa / À Punt NTC

Espanya pretén convertir-se per llei en un dels països més avançats en matèria laboral i social. Els líders del PSOE i Sumar, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, han escenificat aquest dimarts un acord que destaca la reducció de la jornada laboral a 37 hores i mitja davant de les 40 que marca la legislació.

Alemanya i els Països Baixos han reduït les hores setmanals a 38 i 37 hores respectivament. Per davant està França, que va aprovar les 35 hores ja fa vint anys. 

Sindicats i patronal veuen la mesura de manera molt diferent. Des d’UGT-PV, el secretari general Ismael Sáez ha defensat que és una reducció “raonable” perquè s’assembla a la majoria de les jornades que es fan hui en dia.

Però la proposta causa recel entre l'empresariat, que la qualifica d'intervencionista. “L'estat hi intervé en tots els sentits. Entenc que vullguen governar, però l'acord no té en compte totes les parts i això no ens agrada”. Són paraules de Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu de la proposta és que es treballen menys hores pel mateix salari sense que açò afecte la productivitat. La catedràtica en Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València, Amparo Esteve, explica que s’ha de trobar un equilibri entre les necessitats de l’empresa i la conciliació dels treballadors. “Els empleats més contents són també els més productius”, ha apuntat. 

Per a aconseguir-ho, l'empresariat i els sindicats coincideixen que cal partir de la negociació col·lectiva. “La reducció de la jornada és factible, però s’ha de veure sector a sector perquè no en tots es pot aplicar de la mateixa manera”, ha matisat la secretària general de CCOO-PV, Ana García. 

El pacte entre el PSOE i Sumar apunta a una disminució progressiva de les hores laborals que culminarà en la instauració de la setmana laboral de quatre dies. 

També et pot interessar

stats